Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.06.11.)

2009.06.11. 13:24

Kiadva: 2009.06.11.  
Érvényes: 2009. június 11-18-ig.
Várható frissítés: 2009.06.18. 12:00-kor.

 

A virágzás alatti időszakban mintegy 25 mm csapadék hullott a Borvidéken. A csapadék nagy része csendes eső formájában érkezett. Vihar nem kísérte az esőt, így a szőlőre nézve nem volt kedvezőtlen a virágzás alatti csapadék. A virágzás lefutott, a kötődő kis bogyók száma megfelelő.

 

Az elmúlt héten a lisztharmat és a peronoszpóra tünetei sem jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.    


A kezeletlen szőlők lombozata is tünetmentes, jól fejlett. A fürtzónában sem találni egyenlőre betegséget.

Az időjárás azonban mindkét betegség számára alapvetően kedvező.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

 

5

 

4

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra és a lisztharmat tünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is védi a fiatal fürtrészeket.

A kötődés után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a kötődés utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 11 - 18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

20,3

24,8

 Iván-völgy 

20,2

22

 Bati-kereszt      

19,6

20,2

 Kajmád   

20,2

18,8

 Görögszó  

20,6

22,6

 Bátaszék  

20,4

 18,8

 Paks  

19,6

19

 Bonyhád     

20

22,8


A héten változékony idő várható. Pénteken és szombaton változóan napos-felhős idő várható, időnként erős széllel, némi esővel. Vasárnaptól erős felmelegedés kezdődik. Növényvédelmi munkákat a héten minden nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.