Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.06.04.)

2009.06.04. 13:25

Kiadva: 2009.06.04.  
Érvényes: 2009. június 4 - 11-ig.
Várható frissítés: 2009.06.11. 12:00-kor.

 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzás-virágzás végén van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben.  A változékony időjárás hatására átlagos ütemű a virágzás. Tapasztalataink szerint egyenlőre a termékenyülés kedvező. A mostani, kissé hűvösebb, csapadékokkal tarkított időjárás kedvező a szőlőnek.

A lisztharmat és a peronoszpóra tünetei még mindig nem jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.    

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott csapadék hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra és a lisztharmat tünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban - fertőzi a virágokat.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

SzürkepenészA tarka szőlőmoly rajzása lecsökkent. Szex-feromon csapdáink átlagosan 7 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Május 28 - Június 4.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

18,6

7,4

 Iván-völgy 

18,4

8

 Bati-kereszt      

17,8

6

 Kajmád   

18,1

8,2

 Görögszó  

18,8

7,6

 Bátaszék  

18,6

 7

 Paks  

17,9

8

 Bonyhád     

18,1

7


A héten változékony idő várható. Hétvégén felmelegedés, de felhős idő valószínű. Hétfőtől további melegedés várható. Növényvédelmi munkákat a héten csak kockázattal lehet végezni, az eső, zápor veszélye minden nap fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Időjárás előrejelzés:

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.