Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.05.28.)

2009.05.27. 13:01

Kiadva: 2009.05.28.  
Érvényes: 2009. május 28- június 4-ig.
Várható frissítés: 2009.06.04. 12:00-kor.

 

A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg az ültetvényekben fekvéstől és fajtától függően 10-80%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben.  A változékony, de meleg napok hatására gyors volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás.  

A lisztharmat és a peronoszpóra tüneteit még mindig nem találtuk meg a Borvidék ültetvényeiben. Egy helyen - Baranya-völgyben - találtak már állítólag lisztharmat levéltünetet, de a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei még nem láttak tüneteket sem lisztharmat sem peronoszpóra tekintetében.
    

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

 

2

 

 

 

1

 

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyengült. Szex-feromon csapdáink átlagosan 8 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 22-28.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 20,2

5

 Iván-völgy 

 20,1

4

 Bati-kereszt      

 18,6

5

 Kajmád   

 19,4

 4

 Görögszó  

 20,4

 3

 Bátaszék  

 20,2

 4

 Paks  

 19,6

 5

 Bonyhád     

 19,6

 5


A héten változékony idő várható. Péntektől hétfőig többnyire felhős idő, többször kisebb csapadék várható. Keddtől felmelegedésre van kilátás. Növényvédelmi munkákat keddtől lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

Forrás: http://www.idokep.hu/

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.