Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.05.21.)

2009.05.21. 12:04

Kiadva: 2009.05.21.  
Érvényes: 2009. május 21-28-ig.
Várható frissítés: 2009.05.28. 12:00-kor.

 

A szőlő erősen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 80-120 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  

A gyors növekedés miatt a virágzás várható időpontja előbbre tolódik, néhány fajtában már meg is kezdődött. Virágzik a Kékfrankos és a Merlot is.

Ezzel párhuzamosan a lisztharmat-veszély fokozott az ültetvényekben. Tüneteket még nem találtunk, de napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben  a gomba első levéltünetei.  

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész


Az elmúlt napokban némi csapadék esett a Borvidéken, de az is egyenetlen eloszlásban. A kevés csapadék elég volt arra, hogy újabb lehetséges fertőzési hullámot indítson el mindkét betegség - a lisztharmat és a peronoszpóra - esetében. A virágzás közelsége és a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. Nagyon fontos a jó fedettség. Törekedjünk a minél teljesebb, tökéletesebb fedettség elérésére.


A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan, de már gyengébben rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 10 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt és alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A levélatkák továbbra is visszafoghatják egyes hajtások növekedését. Ilyen esetben speciális atkaölő szereket juttassunk ki. A képen látható atkás hajtás nagymértékben lemaradt a növekedést tekintve a mentes hajtástól. Ezeken a részeken megfelelő termés nem várható.


A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 14-21.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

21,4

 2,6

 Iván-völgy 

21

2,2

 Bati-kereszt      

21

 1,4

 Kajmád   

21,2

1,2

 Görögszó  

22,2

1

 Bátaszék  

 22

1

 Paks  

20,4

2,4

 Bonyhád     

21,2

 2,2

A héten változékony, de meleg idő várható. A hétvége kellemes időt ígér. Pénteken némi eső is várható. Szerdán jelentősebb eső várható.  A következő 7 napban Borvidékünkön 4-8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; lisztharmat ellen Topas 100 EC; peronoszpóra ellen Bravo és Pergado F; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.