Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.05.14.)

2009.05.14. 09:35

Kiadva: 2009.05.14.  
Érvényes: 2009. május. 14-21-ig.
Várható frissítés: 2009.05.21. 12:00-kor.

 

A meleg napok hatására gyors volt a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 70 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 1 méter feletti hajtásnövekedést is. A múlt héten 14 mm csapadék esett a Borvidéken.

Helyenként megfigyelhető a vadszőlő és a nemes szőlő (nem ismert fajtájú) virágzása is. Ezt követően 10-12 nappal szokott következni a borszőlő virágzása. A mostani adatokból kiindulva, meleg időjárás esetén,  május 22-24 körül lehet számítnai a virágzásra a Borvidék ültetvényeiben. 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A meleg, párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első tünetek megjelenése a leveleken.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban - legkésőbb hét végéig - meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A szőlő a meleg időjárásban nagyon gyorsan "elnőtte" az atkakártételt, a hajtások fejlődését nagy számú atka sem tudta korlátozni az idei évben. A továbbiakban azonban oda kell figyelni a kártevőre, mert a képen is látható tünetek a későbbiekben jelentősen fokozódhatnak. Két hasonló korú, helyzetű levél között jelentős fejlettségbeli és felületi különbség alalkul ki már közepes atkafertőzés esetén is, ha nem védekezünk a kártevő ellen.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 63 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. 


A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

    
A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki.

Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 8-14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

20,8

13,6

 Iván-völgy 

20,4

14,2

 Bati-kereszt      

19,8

11,6

 Kajmád   

 20,1

12,6

 Görögszó  

 21,2

13,2

 Bátaszék  

 21,2

11,2

 Paks  

 19,6

11,4

 Bonyhád     

 20,2

13,4

Pénteken délelőtt napos, délután délnyugatról felhősödő, este erősen felhős idő lesz, jelentős eső nem esik, mérsékelt délies szél fúj. Szombattól jövő csütörtökig változatos, időnként záporos, de ismét meleg idő valószínű. A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet, lisztharmat ellen Topas 100 EC, peronoszpóra ellen Bravo, molyok ellen Lufox, rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS, gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.