Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2009.04.30.)

2009.04.29. 10:33

Kiadva: 2009.04.30.12:00-kor.  
Érvényes: 2009.05.07-ig.
Várható frissítés: 2009.05.07. 12:00-kor.

 

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 20-25 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  Csapadék a Borvidéken egész áprilisban 1 mm hullott. A meleg időjárásban a szőlő hajtásai gyors fejlődési ritmust mutatnak.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A száraz, meleg időjárás kedvez a lisztharmat korai fertőzésének. A tavalyi erős fertőzések után sok áttelelő képlet (kazmotécium) képződött ősszel, amelyek jól teleltek. Ezen előzmények miatt az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken.  

A szőlő gombabetegségeinek jelenlegi fertőzési veszélyhelyzete és annak várható alakulása a következő héten.

 

Várható elmozdulás (▲ ▼ )

Jelenlegi helyzet

8

 

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

1

 

 

Lisztharmat

Peronoszpóra

Szürkepenész

Általában elmondható, hogy a gyors növekedés miatt nincs jelentős atkakár a szőlőkben. A gyorsan képződő fiatal, új lombozat olyan gyorsan képez új felületeket, hogy az állandó számú atka csak kis területeket tud a lombozatból károsítani.

Néhány ültetvényben azonban, a gyors növekedés ellenére a fiatal hajtásokon a levélatkák és a gubacsatkák is visszafogják a növekedést. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.   A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni a mostani időszakban, lehetőleg kénnel kombinálva. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Védekezés hiányában jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 41 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból és a korai megjelenésből következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 10-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban - azaz most - kell kijuttatni.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig.

Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs- és a kordonkartisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.23-04.30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 14,8

 1,0

 Iván-völgy 

 14,6

 1,0

 Bati-kereszt      

 14,2

 1,0

 Kajmád   

 13,9

 1,2

 Görögszó  

 14,8

 1,0

 Bátaszék  

 14,3

 1,0

 Paks  

 13,6

 1,6

 Bonyhád     

 13,6

 1,0

A héten túlnyomórészt szép idő lesz. Csütörtökön zömmel felhős idő, ismétlődő eső, csökkenő hőmérséklet valószínű. A hosszú hétvége napos, kellemes időt ígér. Növényvédelmi munkákat - csütörtök kivételével - a hét minden napján lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet,

gyomok ellen  Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.