Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.09.17.)

 

2008.09.17. 14:40

Kiadva: 2008.09.17.  
Érvényes: 2008. szeptember 12-17-ig

 

Szeptember első felében szépen érett a szőlő a Borvidéken. A hónap elején tapasztalható száraz és igen meleg időjárás kedvező volt a cukorbeépülés és a savlebomlás folyamatának. Ezt követően - a múlt héttől - jelentősen lehűlt a levegő, és nagy mennyiségű csapadék érkezett. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói nem sokkal az esők után megrepedtek. Elsősorban a Kék Oportó, a Zweigelt és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) már nem javasoljuk a szürkepenész elleni védekezést. Helyette a szüret lehet a megoldás. A mostani időszakban az említett fajtáknak már megfelelő a cukorfoka a szüreteléshez. A későbbi fajták esetében, vagy ahol mindenképpen rajta szeretnénk még hagyni a tőkéken a már érett szőlőt, ott még javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon a rothadási folyamatokat.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

A késői fajták esetében még mindig van lehetőség a védekezésre. Kitűnő készítmény áll rendelkezésre a szőlőmolylárvák ellen, amelynek élelmezésügyi-várakozási ideje 3 nap.

Hétvégére ismét felhősödés várható, de jelentősebb csapadék nélkül. Vasárnaptól szárazabb, derűsebb és enyhülő idő a legvalószínűbb, amely jövő héten folytatódik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Karate Zeon; botritisz ellen: Chorus


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.