Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.08.28.)

2008.08.28. 13:42

Kiadva: 2008.08.28.  
Érvényes: 2008. augusztus 22-28-ig
Várható frissítés: 2008.09.04. 12:00-kor.

 

Szépen érik a szőlő a Borvidéken. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói azonban már több helyen megrepedtek az elmúlt heti eső hatására. Elsősorban a Kék Oportó és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség.

A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A jégvert állományokban éréskor a jégvert bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, főleg a jeget is kapott részeken, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Június, július és augusztus folyamán eddig összesen 260 mm csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész folyamatosan "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Augusztus 22-28.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

21,4

18

 Iván-völgy 

21,3

14

 Bati-kereszt      

20,6

12

 Kajmád   

20,8

7

 Görögszó  

21,6

6

 Bátaszék  

21,4

17

 Paks  

20,6

4

 Bonyhád     

20,2

9


Hétvégére és jövő hét első felére száraz, napos, kellemes idő ígérkezik. Pénteken erősebb szél fújhat.  Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Karate Zeon; botritisz ellen: Chorus


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.