Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.08.07.)

2008.08.07. 10:59

Kiadva: 2008.08.07.  
Érvényes: 2008. augusztus 7-14-ig.
Várható frissítés: 2008.08.14. 12:00-kor.

 

A jégeső után a legtöbb helyen - főleg ahol azonnal védekeztek - beszáradtak a jég által okozott sérülések. Ennek ellenére a károsodott - most már cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

A jégvert állományokban éréskor a jégvert bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben, főleg a jeget is kapott részeken, javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést már most. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Június és július folyamán összesen 210 mm csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész folyamatosan "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által. A lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen.

A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban (Merlot, Cabernet), továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

A héten a tarka szőlőmoly rajzása már lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Augusztus1-7.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,2

0

 Iván-völgy 

24

0

 Bati-kereszt      

23,6

0

 Kajmád   

23,8

0

 Görögszó  

24,2

0

 Bátaszék  

24,4

0

 Paks  

23,2

6

 Bonyhád     

23,4

0


Hét végéig zömében napos, meleg, száraz idő várható. Szombaton hidegfront vonul át felettünk. A következő héten - előreláthatólag szerda estig - száraz, meleg, kánikulai idő várható. Csütörtöktől lehűl a levegő és változékony időjárás következik. Növényvédelmi munkákat a héten - szombat kivételével - biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus; botritisz ellen: Chorus


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.