Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.07.31.)

2008.07.31. 13:13

Kiadva: 2008.07.31.  
Érvényes: 2008. július 31- augusztus 7-ig.
Várható frissítés: 2008.08.07. 12:00-kor.

 

A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig jelentős veszélyként leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten 3 fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni.  Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. Ezen okok miatt, a késői fajtákban, továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen. Általában azonban a többi fajtában a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő. 

A jégeső után a legtöbb helyen - főleg ahol azonnal védekeztek - beszáradtak a jég által okozott sérülések. A termésben talán nem jelentenek ezek a beszáradt részek jelentős veszteséget, de mivel szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók, ezek az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A zsendülésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt. A jégvert állományokban éréskor a jégvert bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre.


A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása már lecsökkent, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 24 - 31.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,6

53

 Iván-völgy 

22,5

46

 Bati-kereszt      

22,1

44

 Kajmád   

22,3

48

 Görögszó  

22,7

46

 Bátaszék  

22,7

34

 Paks  

22,2

51

 Bonyhád     

22,1

64


Hét végéig zömében napos, meleg, száraz idő várható. A következő héten előreláthatólag változékony időjárás következik. Hétfőtől az ilyenkor megszokottnál hűvösebb napok következnek. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni minden nap. A következő 7 napban Borvidékünkön 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Bravo; botritisz ellen: Chorus; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.