Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.07.17.)

2008.07.16. 13:07

Kiadva: 2008.07.17.  
Érvényes: 2008. július 17-24-ig.
Várható frissítés: 2008.07.24. 12:00-kor.

 

A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Egy-két ültetvényben már zsendülő bogyók is vannak (Pinot Noir). Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, ami általában igaz. Ennek ellenére a mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Az elmúlt héten 4 fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében. Ennek tünetei a napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

A múlt heti jégeső után a legtöbb helyen - főleg ahol azonnal védekeztek - beszáradtak a jég által okozott sérülések. A termésben talán nem jelentenek ezek a beszáradt részek jelentős veszteséget, de mivel szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók. ezek az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

Az elmúlt héten tapasztalt változékony időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járványveszély/járvány van. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. A Borvidéken továbbra is lisztharmat-járvány van. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.


Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is folyamatosan veszélyeztet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen közvetlenül permetezés után vagyunk. A bogyókban bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést már nem tudjuk  megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, folpet, mankoceb) hatóanyag is van.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly tömeges rajzása már csökkent, a rajzáscsúcson túljutottunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 10 - 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,8

11

 Iván-völgy 

22,6

10

 Bati-kereszt      

22,2

5

 Kajmád   

22,4

9

 Görögszó  

22,7

6

 Bátaszék  

22,8

2

 Paks  

22,3

4

 Bonyhád     

22,1

5


A következő héten előreláthatólag változékony időjárás következik. Az ilyenkor megszokottnál hűvösebb, csapadékos időjárású napok következnek. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan csak körültekintően, az időjárási előrejelzések ismeretében, lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 17 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Bravo; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.