Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.07.10.)

2008.07.09. 14:07

Kiadva: 2008.07.10.  
Érvényes: 2008. július 10-17-ig.
Várható frissítés: 2008.07.17. 12:00-kor.

 

Heves jégeső söpört végig a Borvidéken. Az ültetvények egy részében jelentős kár keletkezett. A károkat nehéz ilyenkor megbecsülni, mivel még korán vagyunk és a kisebb jégkárt még elég jól kompenzálhatja a szőlő szüretig. A szerencsétlenebbül járt gazdáknál mogyoró, dió nagyságú jegek verték meg a szőlőt. A nagyobb jégdarabok - sajnos - rendkívül kemények voltak és ahová estek jelentős sérüléseket okoztak.

A szőlőt több helyen erősen elverte a jég. Fürtdarabok és a lombozat egy része a tőkék alatt hevert a vihar után. A felázott földbe becsapódó jég erejét és keménységét a talajban hagyott jégnyomokból jól lehetett látni.

A legfontosabb teendő az azonnali permetezés, lehetőleg a jégverést követő 24 órán belül. Az ilyenkor felhasználható készítmények köre tág, azonban leginkább a folpet és a réz hatóanyagok használata javasolt.

A gazdák, a károsodott ültetvényekben másnap megkezdték a permetezéseket. A jég nemcsak a fürtöket, hanem a vesszőket és a leveleket is erősen károsította. E miatt nemcsak a fürtök, a fürtzóna, hanem az egész tőke permetezése indokolt.

Az elmúlt héten tovább folytatódó párás, viharos időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járványveszély/járvány van. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. A Borvidéken továbbra is lisztharmat-járvány van. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.


Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, igen erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, mankoceb) hatóanyag is van.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A napokban megkezdődött a második nemzedék lepkéinek tömeges rajzása.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Július 3 - 10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

22,5

17

 Iván-völgy 

22,2

14

 Bati-kereszt      

22,1

13

 Kajmád   

22,4

16

 Görögszó  

22,5

5

 Bátaszék  

22,6

3

 Paks  

22,2

3

 Bonyhád     

22,0

6


Péntektől jövő csütörtökig előreláthatólag erős felmelegedés, kánikula következik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön számottevő csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Bravo; gyomok ellen Folar 525 SC

Jégvert területeken: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus kiegészítve 1 kg/ha folpettel illetve rézzel.


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.