Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.07.03.)

2008.07.03. 10:43

Kiadva: 2008.07.03.  
Érvényes: 2008. július 3-10-ig.
Várható frissítés: 2008.07.10. 12:00-kor.

 

Az elmúlt héten lehullott nagyobb mennyiségű csapadék a Borvidéken járványveszélyt teremtett. A párás levegő a lisztharmat számára nagyon kedvező. A Borvidéken lisztharmat-járvány van. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.


Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, igen erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.


A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, mankoceb) hatóanyag is van.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik felszívódó szer vagy strobilurin, illetve ezek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az első nemzedékű lárvák fejlődése nagyrészt befejeződött. A lárvák bebábozódtak. Ezzel párhuzamosan megkezdődött - a korábban bábozódott egyedekből - a második nemzedék lepkéinek rajzása.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban az 500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 26 - Július 3.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,8

43

 Iván-völgy 

23,6

34

 Bati-kereszt      

23,2

26

 Kajmád   

23,1

24

 Görögszó  

24,1

31

 Bátaszék  

23,8

33

 Paks  

23,4

18

 Bonyhád     

23,1

27


A hét végére kisebb lehűlés, péntekre viharos szél várható. Szombaton és vasárnap száraz, változóan napos, szombaton még kissé enyhe, vasárnap viszont ismét meleg idő várható. Hétfőtől ismét melegebb idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten - péntek kivételével - biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön számottevő csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Bravo; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.