Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.06.26.)

2008.06.25. 20:37

Kiadva: 2008.06.26.  
Érvényes: 2008. június 26 - július 3-ig.
Várható frissítés: 2008.07.03. 12:00-kor.

 

Az elmúlt héten nem hullott csapadék a Borvidéken. Ennek ellenére rendkívül párás a levegő. Az esti, 9-10 óra körüli időszakban, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 70 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és éjfélre eléri a páratartalom a 85-90%-ot. Délelőtt 9-fél 10-körül esik vissza 70% alá a páratartalom. Napi átlagban 10-12 órán át 70% feletti a levegő páratartalma. Ez az alapja és magyarázata a lisztharmat erős fellépésének.


Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan, de korlátozott számban jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Most még a leveleken jelentek meg a tünetek, de a későbbiekben - csapadékos időjárás esetén - a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.
Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L4-es stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Lisztharmat ellen a mostani időszakban 500-600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 19 - 26.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

24,5

0

 Iván-völgy 

24,2

0

 Bati-kereszt      

23,8

0

 Kajmád   

24,1

0

 Görögszó  

24,8

0

 Bátaszék  

24,6

0

 Paks  

23,2

0

 Bonyhád     

24,0

0


A héten melegedő idő várható. Csütörtökön és pénteken kánikula valószínű. Hétvégén, átmeneti enyhüléssel, tovább folytatódik a száraz nyaralóidő. Hétfőtől ismét száraz, meleg idő várható. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön számottevő csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; peronoszpóra ellen: Bravo, gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.