Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.06.19.)

2008.06.18. 08:41

Kiadva: 2008.06.19.  
Érvényes: 2008. június 19 - június 26-ig.
Várható frissítés: 2008.06.26. 12:00-kor.

 

Közvetlenül a virágzás utáni időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Borvidéken. A június hónapban lehullott csapadék sok helyen megközelítette vagy elérte a 100 mm-t.

A csapadék mennyisége miatt folyamatosan magas a páratartalom. A levélnedvesség időtartama naponta több óra is lehet. A gombabetegségeknek ez az időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmatfertőzés indult el. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. Most még a leveleken jelentek meg nagyobb számban a tünetek, de a levelekről a későbbiekben a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak.
Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

Néhány ültetvényben jégeső okozta sérülések is találhatók. Azokon a helyeken, ahol a jég a lombot és legfőképp a bogyóállományt is megsértette, fokozottan használjuk a folpet hatóhatanyagot tartalmazó szereket. Ezek a szerek a legjobbak ilyen esetben.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 12 - 19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

19,4

32,2

 Iván-völgy 

19,4

26,4

 Bati-kereszt      

18,6

11,2

 Kajmád   

19,4

28,2

 Görögszó  

19,8

30,6

 Bátaszék  

19,8

 21,4

 Paks  

19,2

3,4

 Bonyhád     

18,6

7,2


A héten melegedő idő várható. Szombaton és vasárnap kánikula valószínű. Hétfőn és kedden némi enyhülés ígérkezik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan bármely nap lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.