Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.06.12.)

2008.06.11. 11:02

Kiadva: 2008.06.12.  
Érvényes: 2008. június 12 - június 19-ig.
Várható frissítés: 2008.06.19. 12:00-kor.

 

A virágzás alatti időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Borvidéken. A csapadék nagy része csendes eső formájában érkezett. Vihar nem kísérte az esőt, így a szőlőre nézve nem volt kedvezőtlen a virágzás alatti csapadék. A virágzás nagyrészt lefutott, a kötődő kis bogyók száma megfelelő.


Az elmúlt héten a lisztharmat és a peronoszpóra tünetei folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.    


Az időjárás most már mindkét betegség számára alapvetően kedvező. A lombozaton és a fürtökön is megkezdődött a tünetek nagyobb számban való megjelenése.

A fürtökön több helyen észleltük a lisztharmat erőteljesebb fellépését. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra fürttünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődött kis bogyókra nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely a mostani, csapadékosabb időjárásban fertőzi a kötődött virágokat.

A virágzás után, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300-350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Június 12 - 19.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

20,5

74,4

 Iván-völgy 

20,1

52

 Bati-kereszt      

19,6

43,4

 Kajmád   

20,2

44,2

 Görögszó  

20,8

45,6

 Bátaszék  

20,4

 43,8

 Paks  

19,4

42

 Bonyhád     

20,2

64,2


A héten változékony idő várható. Pénteken és szombaton változóan napos-felhős, hűvösebb idő várható, időnként erős széllel, némi esővel. Vasárnaptól előreláthatóan felmelegedés kezdődik, de elszórtan még eshet. Növényvédelmi munkákat a héten csak kockázattal lehet végezni, az eső veszélye szombatig minden nap fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 21 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.