Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.06.05.)

2008.06.05. 09:46

Kiadva: 2008.06.05.  
Érvényes: 2008. június 5 - június 12-ig.
Várható frissítés: 2008.06.12. 12:00-kor.

 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzás van a Borvidék ültetvényeiben.  A meleg napok hatására gyors ütemű a virágzás. Sokan a meleg napok miatt aggódtak a kötés jó aránya miatt, de tapasztalataink szerint egyenlőre a termékenyülés kedvező. A mostani, kissé hűvösebb, csapadékokkal tarkított időjárás kedvező a szőlőnek.

Az elmúlt héten a lisztharmat és a peronoszpóra tünetei folyamatosan jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben.    

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott csapadék hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. A fürtökön a napokban több helyen észleltük a lisztharmat jelenlétét. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra fürttünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban - fertőzi a virágokat.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink átlagosan 1 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az ábrán látható piros nyíl jelzi a jelenlegi időpontot. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban.

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.


A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

Május 30 - Június 5.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

23,1

4,4

 Iván-völgy 

22,8

4

 Bati-kereszt      

21,6

3,4

 Kajmád   

22,6

4,2

 Görögszó  

23,2

4,6

 Bátaszék  

22,4

 12,2

 Paks  

21,4

21

 Bonyhád     

21,2

2,2


A héten változékony idő várható. A hőmérséklet visszaesik. Keddig nagyobbrészt felhős ég, gyakori eső, zivatarfoltos idő a legvalószínűbb. Kedden erős északi szél várható. Növényvédelmi munkákat a héten csak kockázattal lehet végezni, az eső veszélye minden nap fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 30 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.