Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.05.29.)

2008.05.29. 10:49

Kiadva: 2008.05.29.  
Érvényes: 2008. május 29- június 5-ig.
Várható frissítés: 2008.06.05. 12:00-kor.

 

A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg az ültetvényekben fekvéstől és fajtától függően 40-80%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben.  A meleg napok hatására gyors volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás.  

Ezzel párhuzamosan a lisztharmat és a peronoszpóra tünetei folyamatosan jelennek meg a Borvidék ültetvényeiben.  

    

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyengült. Szex-feromon csapdáink átlagosan 17 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 


Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. 

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 23-29.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 20,5

0

 Iván-völgy 

 20,3

0

 Bati-kereszt      

 18,8

0

 Kajmád   

 19,2

 0

 Görögszó  

 20,7

 0

 Bátaszék  

 20,4

 0

 Paks  

 19,8

 0

 Bonyhád     

 18,9

 0


A héten szép idő várható. A hétvége napos, kellemes időt ígér. Hétfőtől csütörtökig tovább folytatódik a nyárias meleg időjárás. Növényvédelmi munkákat a hét minden napján lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön számottevő csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.