Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.05.22.)

2008.05.22. 12:13

Kiadva: 2008.05.22.  
Érvényes: 2008. május 22-29-ig.
Várható frissítés: 2008.05.29. 12:00-kor.

 

A szőlő erősen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 70-80 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  A meleg napok hatására gyors fejlődés volt megfigyelhető a múlt héten. A gyors növekedés miatt a virágzás várható időpontja előbbre tolódik, és néhány napon belül a virágzás most már megkezdődhet.

Ezt támasztja alá, hogy a vadszőlőnek a virágzása már megkezdődött. Ezt szokta követni a "nemes" szőlő általában 6-7 nappal.

Ezzel párhuzamosan megjelentek a lisztharmat és a peronoszpóra első levéltünetei is a Borvidék ültetvényeiben.

  

Az elmúlt napokban számottevő csapadék esett a Borvidéken. A számottevő csapadék előtt megjelent tünetek miatt, a csapadékos napokban biztosan újabb fertőzési hullám indult el mindkét betegség esetében. A virágzás közelsége és a betegségek korai megjelenése, illetve a számukra jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan, de már gyengébben rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 9 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A néhány nap múlva virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

                A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 16-22.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 18,2

 34

 Iván-völgy 

 18,3

 32

 Bati-kereszt      

 17,6

 26

 Kajmád   

 17,8

 24

 Görögszó  

 18,2

 22

 Bátaszék  

 18,4

 22

 Paks  

 17,8

 17

 Bonyhád     

 17,4

 21

A héten szép idő várható. A hétvége naposabb, kellemes időt ígér. Hétfőtől nyárias meleg kezdődik. Hétfőtől, jövő csütörtökig - előreláthatólag - jelentősebb eső nélkül, száraz és meleg idő várható. Növényvédelmi munkákat a hét minden napján lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön számottevő csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet; molyok ellen Lufox vagy Karate Zeon; lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max; gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.