Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008. május 15.)

2008.05.15. 09:50

Kiadva: 2008.05.15.  
Érvényes: 2008. május. 15-22-ig.
Várható frissítés: 2008.05.22. 12:00-kor.

 

A szőlő hajtásai jelenleg átlagosan 40-50 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  A meleg napok hatására gyors fejlődés indult el a múlt héten. Vannak már 70 cm-es hajtások is az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 1 méter feletti hajtásnövekedést csemegeszőlők esetében. A múlt héten nem esett számottevő csapadék a Borvidéken.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A meleg, száraz időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első primer tünetek megjelenése a leveleken.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban - legkésőbb május 20-ig - meg kell kezdeni. A permetezésre most még elégséges kontakt készítmények használata. Kén és valamilyen peronoszpóra elleni kontakt készítmény együttes használata a legcélravezetőbb.

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 37 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és a cserebogarak is károsítják még a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. 


A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

    
A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki.

Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 Május 9-15.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 16,2

 0

 Iván-völgy 

 16

 0

 Bati-kereszt      

 15,6

 0

 Kajmád   

 15,8

 0

 Görögszó  

 16,2

 0

 Bátaszék  

 16,4

0

 Paks  

 15,8

0,4

 Bonyhád     

 15,6

0

A héten szép idő lesz. A hétvége napos, kellemes időt ígér. Fokozódó aszállyal nyárias meleg kezdődik. Hétfőtől, jövő csütörtökig - előreláthatólag - jelentősebb esővel, átmenetileg, jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Növényvédelmi munkákat a hét végéig minden nap lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet, molyok ellen Lufox, peronoszpóra ellen Bravo, gyomok ellen Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.