Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.04.30.)

2008.04.30. 08:39

Kiadva: 2008.04.30.12:00-kor.  
Érvényes: 2008.05.07-ig.
Várható frissítés: 2008.05.07. 12:00-kor.

 

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 20-25 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben.  A múlt héten a csapadék eloszlása a Borvidéken heterogén volt, 3 mm-től 8 mm-ig fordultak elő értékek. A meleg időjárásban a szőlő hajtásai gyors fejlődési ritmust mutattak.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉS PERONOSZPÓRÁS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. Valószínűleg a márciusban leesett 50 mm csapadék és az áprilisban még "hozzájött" 35 mm körüli mennyiség kedvező feltételek teremtett a peronoszpóra talajon áttelelt fertőző képleteinek. Az elhalt levélmaradványokon lévő szaporítóképletek most már fokozatosan aktivizálódnak és május első napjaiban elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei - olajfolt formájában- május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban mégis az atkák elleni védelem. A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.   A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 48 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból és a korai megjelenésből következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 15-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt továbbra is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.23-04.30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd 

 14,6

 3,2

 Iván-völgy 

 14,4

 3,8

 Bati-kereszt      

 14,1

 4,2

 Kajmád   

 13,8

 3,0

 Görögszó  

 14,8

 3,6

 Bátaszék  

 14,0

 3,4

 Paks  

 13,2

 8,8

 Bonyhád     

 13,4

 26,2

A héten szép idő lesz. A hétvége napos, kellemes időt ígér. Növényvédelmi munkákat a hét minden napján lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 1-2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet,

gyomok ellen  Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.