Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.04.23.)

2008.04.23. 10:25

Kiadva: 2008.04.23.12:00-kor.  
Érvényes: 2008.05.07-ig.
Várható frissítés: 2008.05.07. 12:00-kor.

 

Az elmúlt héten kialakult időjárás kevés csapadékot hozott. A csapadék eloszlása a Borvidéken heterogén volt. 0,2 mm-től 10,8 mm-ig fordultak elő értékek. A szőlő hajtásai ennek megfelően heterogén fejlődési ritmust mutattak. A borszőlők hajtásai csak igen lassan növekedtek, míg néhány csemegeszőlő igencsak meglódult (képmelléklet).

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fakadó hajtásokat már a rügypikkelyek védelme alatt elkezdik károsítani szívogatásukkal az atkák. A tavalyi száraz évben felszaporodtak mind a levélatkák, mind a gubacsatkák. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig.

Az atkák vándorlása jól nyomonkövethető kék ragasztószalagos módszer segítségével. A fogott egyedszám alapján a kártétel mértékére következtethetünk. Az atkák vándorlása jelenleg folyamatos, a fogott egyedszám alapján közepes kártétel várható.

A tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 41 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból és a korai megjelenésből következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben.

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Az elmúlt három hónap száraz időjárása nem kedvezett a gyomoknak. Az elmúlt  heti csapadék azonban nagy lendületet adott a gyomok fejlődésének.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

04.17-04.23.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         14,2                                                         10,6

Iván-völgy                                        14,4                                                          7,8

Bati-kereszt                                      13,4                                                          6,6

Kajmád                                              12,8                                                          4,8

Görögszó                                           14,4                                                          10,2

Bátaszék                                           14,1                                                           10,8

Paks                                                  13,0                                                            5,2

Bonyhád                                            13,2                                                            0,2

A héten változékony idő lesz. Csütörtökön és pénteken száraz, nagyobbrészt napos idő valószínű, pénteken délután felhősödéssel. A hétvége napos, kellemes, száraz időt ígér.

Növényvédelmi munkákat a héten, csütörötökön, pénteken és a hétvégén lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 14 mm csapadék várható. A csapadékos napnak a kedd ígérkezik (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet,

gyomok ellen  Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.