Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2008.04.07.)

2008.04.07. 11:27

Kiadva: 2008.04.07.12:00-kor.  
Érvényes: 2008.04.20-ig.
Várható frissítés: 2008.04.20.12:00-kor.

 

A közepes telet követően az idei tavaszon kedvezően fakadnak a szőlők. A tél nem volt hideg, ezért fagykár sehol nem fordult elő a borvidéken. Az egyetlen kedvezőtlen tényező, hogy a január és február is száraz volt, összesen a két hónapban 17 mm csapadék esett. A tavalyi aszályos időjárás után a sekélyebben gyökeresedő tőkék gyökérzete jól regenerálódhatott volna a kora tavaszi időszakban, ha megfelelő csapadékellátottság lett volna. Emiatt a fiatal ültetésekre fordítsunk kiemelt figyelmet. A terhelés csökkentése ajánlható az ilyen ültetvényekben.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fakadó hajtásokat már a rügypikkelyek védelme alatt elkezdik károsítani szívogatásukkal az atkák. A tavalyi száraz évben felszaporodtak mind a levélatkák, mind a gubacsatkák. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig.

Az atkák vándorlása jól nyomonkövethető kék ragasztószalagos módszer segítségével. A hajtásokra ragasztott kék szalagokat folyamatosan, 2-3 naponta begyűjtve a vesszőkről, majd mikroszkóp alatt figyelve pontos adatokat kaphatunk az atkák vándorlásának idejéről. A fogott egyedszám alapján pedig a kártétel mértékére következtethetünk. Az idei évben az atkák vándorlása már megkezdődött, a fogott egyedszám alapján közepes kártétel várható.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Az elmúlt három hónap száraz időjárása nem kedvezett a gyomoknak. A héten ígért csapadék azonban meglepően nagy lendületet adhat, a meleggel párosulva a gyomok fejlődéséhez. A tavaszi gyomirtás ideje eljött.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt nyárig. Az említett kombináció minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt, és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik. A gyomnövények 15–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen plusz glifozát hozzáadásával javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha a permetezés időpontját körültekintően választjuk meg egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs idő alatt. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért fakadás után elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.
A fent említett hatóanyagok kifejezetten környezet-kímélők, ezért az integrált termesztésben is felhasználhatók.

04.01-04.07.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         9,8                                                            0,6

Iván-völgy                                        9,2                                                            0,8

Bati-kereszt                                      7,6                                                            0,4

Kajmád                                              7,8                                                            0,8

Görögszó                                           8,8                                                            2,2

Bátaszék                                           9,7                                                            2,6

Paks                                                  9,4                                                            0,8

Bonyhád                                            9,2                                                            0,8

A héten változékony idő lesz. Kedden lehűlésre számíthatunk. Kedd reggelre ugyan +4 fok köré süllyed a hőmérséklet, de a Szekszárdi borvidéken nem kell fagytól tartani. Kedd Délutánra már 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Szerdától változóan napos, „nyáriasan meleg” időre számíthatunk, ismétlődő esőkkel.

Növényvédelmi munkákat a héten, szerdán, pénteken és vasárnap lehet végezni biztonságosan, eső veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható. A két csapadékos napnak a kedd és a szombat ígérkezik (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet,

gyomok ellen  Folar 525 SC


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.