Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.09.13.)

2007.09.13. 13:15

Kiadva: 2007.09.13. 13:00-kor.  
Érvényes: 2007.09.20-ig.
Várható frissítés: 2007.09.20. 12:00-kor.

 

Az elmúlt napokban változékony, hűvösebb időjárás uralkodott a Borvidéken. Az utóbbi 2 napban kezdett csak el emelkedni a hőmérséklet számottevően, ami kedvezően hatott a szőlő éréséhez.

A gazdák közül e hét végére sokan terveznek szüretet. A Kékfrankos és Zweigelt a déli fekvésekben már teljesen érett. A melegebb területeken azért is kell leszedni a szőlőt, mert megindult a bogyók töppedése. Ez a folyamat vörösbor szőlőnél nem javít jelentősen a minőségen, viszont a mennyiséget hátrányosan befolyásolja.

Átlagosan 8 mm csapadék esett a Borvidéken. A lehulló csapadék hatására nem repedtek meg a bogyók, és a rothadás sem okoz gondot.

Botritisz járvány kialakulásával a korai fajták esetében már nem kell számolni, de a késői érésű fajtákban, szeptember végére erősebb fertőzések is lehetnek. A tömött fürtű érő fajtákban, ahol 2 hét biztosan van még vissza a szüretig, a botritisz elleni védelmet, a biztonság kedvéért, javasoljuk. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

     Késői, tömött fürtű fajta esetében ajánlott a szürkepenész elleni védekezés


Peronoszpóra és lisztharmat ellen már csak a nagyon késői fajtákban (Cabernet, Merlot), a betegségek fellépése esetén várható lombveszteség elkerülése érdekében kell védekezni, de csak ott, ahol a szüret 3-4 héten belül nem várható. Ezeken a helyeken a réz hatóanyagok használatát javasoljuk. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére. 

Ként is tegyünk a permetlébe a lisztharmat és az atkák ellen. A késői fajták esetében indokolt a kén magas dózisú (4-6 kg/ha) használata. A kén használata a szüretre nem jelent kockázatot, mert 0 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg komoly botritiszfertőzés kialakulására csak további esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptemberben.

 


                              Szőlőmolyok által károsított fürt szüret előtt, Baranya-völgy
 


A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 1 db/csapda. A folyamatosan kelő lárvák  miatt szüretig, minden fajta esetében, folyamatos a veszély. A molyok mellett a bagolylepke lárvák is felléphetnek. A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

   Érő fehér szőlő

Az elmúlt héten több termelő jelezte, hogy a hangyák fokozottan károsítják a bogyókat. A száraz évjáratokban a hangyák rászoknak a szőlőre. 1-2 mm átmérőjű, a bogyóba bemélyedő lyukakat rágnak. A lyukakat körbeülik és a szőlő édes nedvét fogyasztják. Helyenként komoly kártétel is kialakulhat. Érdekes módon, a hangyák által látogatott fürtöket a darazsak elkerülik.


09.07-09.13.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         14,2                                                          5,4

Iván-völgy                                        14,3                                                          6,2

Bati-kereszt                                      13,4                                                           6

Kajmád                                              14,1                                                          6,4

Görögszó                                           14,2                                                          8,6

Bátaszék                                           14,2                                                           10

Paks                                                  14,4                                                           8,8

Bonyhád                                            14,3                                                            8

A hét végén és jövő hét elején melegedés várható. Szombaton erős északnyugati széllel, számottevő eső nélkül, várhatóan átvonul felettünk egy széles felhősáv. Előtte, illetve utána napos idő lesz. Vasárnap, hétfőn és kedden délelőtt - előreláthatóan - napos, száraz, egyre melegebb idő következik. Kedden délután, szerdán viszont esőre, jelentős lehűlésre van kilátás.
Növényvédelmi munkát egész héten, keddig lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 7 mm csapadék várható (Forrrás: http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.