Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.09.09.)

2007.09.09. 08:04

Kiadva: 2007.09.09. 8:00-kor.  
Érvényes: 2007.09.13-ig.
Várható frissítés: 2007.09.13. 12:00-kor.

 

Az elmúlt héten hűvösebbre fordult az időjárás a Borvidéken. Az éjszaki lehűlések helyenként 10 oC-alatt is előfordultak. Ez mellett a folyamatos esők tovább rontották a hőérzetünket.

A szőlő számára kedvező volt az elmúlt hét időjárása, a meleg mérséklődött, az érés lelassult, a savak gyors elbomlása megállt. A gazdák viszont bosszankodhatnak a hétvégére tervezett szüret miatt. Sok helyen felázott a talaj, így a körülmények nem alkalmasak a szüret elvégzéséhez.

Átlagosan 15-20 mm csapadék esett a Borvidéken. A több alkalommal, kis részletben lehulló csapadék hatására nem repedtek meg a bogyók, és a rothadás sem okoz gondot.

Botritisz járvány kialakulásával a korai fajták esetében továbbra sem kell számolni, de a késői érésű fajtákban, szeptember végére már erősebb fertőzések is lehetnek. A tömött fürtű érő fajtákban, ahol 2 hét biztosan van még vissza a szüretig, a botritisz elleni védelmet, a biztonság kedvéért, javasoljuk.
A Borvidéken továbbra is csak a Kadarka fajta esetében és csemegeszőlőknél találkoztunk felrepedt bogyókkal. A Kadarkát az idei évben nagyon megviselte a nyári aszály és hőség, így egyenetlenül érik, a fürtök egyik fele már teljesen érett, a belső fele pedig még zöldes. Ennél a fajtánál a szüret lehet a végső megoldás a szürkepenész elleni harcban. Amint felrepednek a bogyók és szürkepenészt észlelünk a fürtökön, már ne a betegség elleni védekezésben gondolkodjunk, hanem szüreteljünk!

A többi, késői fajtában még érdemes és javasolt a szürkepenész ellen védekezni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

     Késői, tömött fürtű fajta esetében ajánlott a szürkepenész elleni védekezés


Peronoszpóra és lisztharmat ellen már csak a késői fajtákban, a betegségek fellépése esetén várható lombveszteség elkerülése érdekében lehet  védekezni, de csak ott, ahol a szüret 3-4 héten belül nem várható. Ezeken a helyeken a réz hatóanyagok használatát javasoljuk. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére. 

Ként is tegyünk a permetlébe a lisztharmat és az atkák ellen. A késői fajták esetében indokolt a kén magas dózisú (4-6 kg/ha) használata. A kén használata a szüretre nem jelent kockázatot, mert 0 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

A mostani, hűvösebb időjárásban lelassult a szőlő érése, de a szüret időpontja az elmúlt évekhez képest még mindig 1,5 héttel előbbre csúszik. A korai fajták közül a Kék oportó, a Pinot Noir és a fehér szőlők (korai Rizlingfélék) szürete folyamatos a Borvidéken. A Zweigelt szüretét többen a hétvégére tervezik, de a csapadékos előző hét miatt a jövő hétre halasztódik, ami nem is baj, hiszen jövő hétre szép, "szőlőérlelő" napos idő várható. A Kékfrankos szüretével még várnak a gazdák.

Az eddigi szüreti eredmények szerint: A Kék oportó alacsony savval és 18-körüli mustfokkal került kádba. A Merlot jelenleg 18-19-es. A bogyók héja vastag, szívós. A színanyag jó az idei évben. A kocsányrészek erősek és nagy a tömegük. A lényeredék közepes.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg komoly botritiszfertőzés kialakulására csak további esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptemberben.

 


                              Szőlőmolyok által károsított fürt szüret előtt, Baranya-völgy
 


A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 1 db/csapda. A folyamatosan kelő lárvák  miatt szüretig, minden fajta esetében, folyamatos a veszély. A molyok mellett a bagolylepke lárvák is felléphetnek. A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

   Érő fehér szőlő

09.01-09.09.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         15,1                                                          18,6

Iván-völgy                                        14,3                                                          15,8

Bati-kereszt                                      13,4                                                          18,6

Kajmád                                              14,7                                                          16,9

Görögszó                                           15,1                                                          18,2

Bátaszék                                           15,2                                                           18,4

Paks                                                  13,7                                                           17,6

Bonyhád                                            12,8                                                           14,4

A héten szép, őszi idő várható, változó napsütéssel, de esővel. Kedden - elsősorban hajnalban és délelőtt - sok eső várható. Délután kisüt a Nap. Erős, néha viharos északnyugati szél fúj. Szerdától szombatig szárazabb, kissé melegebb napok valószínűek, reggelenként köddel.

Növényvédelmi munkát egész héten - kedd kivételével - lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 30 mm csapadék várható (Forrrás: http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.