Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.08.31.)

2007.08.31. 09:22

Kiadva: 2007.08.31. 9:30-kor.  

Érvényes: 2007.09.06-ig.

Várható frissítés: 2007.09.06. 12:00-kor.

 

Az elmúlt héten hűvösebb és csapadékosabb időjárás uralkodott a Borvidéken. Főleg az elmúlt néhány napban mérséklődött jelentősen a nyári meleg.

A szőlő számára kedvező volt a meleg mérséklődése, a gyors érés így lelassult, a savak gyors elbomlása megállt. Átlagosan 7 mm csapadék esett a Borvidéken, kivéve Paks térségét, ahol - hasonlóan az elmúlt hetihez - jelentősen több esett. A több, kis részletben lehulló csapadék hatására nem repedtek meg a bogyók, és a rothadás sem okoz gondot a korai fajtáknál. A bogyók szépen fejlődtek, a szőlő jobban kitelt az elmúlt napokban.

Botritisz járvány kialakulásával a korai fajták esetében továbbra sem kell számolni, de a késői érésű fajtákban, szeptember végére már erősebb fertőzések is lehetnek. A tömött fürtű érő fajtákban, ahol 2 hét biztosan van még vissza a szüretig, a botritisz elleni védelmet, a biztonság kedvéért, javasoljuk.
A Borvidéken továbbra is csak a Kadarka fajta esetében találkoztunk felrepedt bogyókkal. A Kadarka esetében mindenképpen ajánlott a fürtpermetezést elvégezni, mert a szürkepenész ebben a fajtában még komoly károkat okozhat.
Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

     Késői, tömött fürtű fajta esetében ajánlott a szürkepenész elleni védekezés


Az előrejelző programok azt jelzik, hogy az elmúlt heti csapadék hatására 1 új peronoszpóra fertőzési ciklus indult el 30-án, melyből a tünetek várhatóan a következő hét elején (szeptember 4.) jelennek meg. A levéltünetek megjelenésekor nem kell különösebb óvintézkedést tenni, a korai fajták esetében a közelgő szüret miatt már nem szükséges védekezni a betegség ellen. A késői fajták esetében viszont, a betegség fellépése esetén várható lombveszteség elkerülése érdekében, mindenképpen ajánlott  a betegség ellen kontakt készítmények használata. A réz hatóanyagok használatát javasoljuk. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére, ami sok helyen meglepheti majd a gazdát a tervezett szüret időpontjának "előbbre csúszása" esetében. 

Emellett ként is tegyünk a permetlébe a lisztharmat és az atkák ellen. A lisztharmat fertőzési nyomása emelkedett az elmúlt héten, az előrejelzés szerint erős fertőzésveszély van a héten. A késői fajták esetében indokolt a kén magas dózisú (4-6 kg/ha) használata.

A mostani, hűvösebb időjárásban lelassult a szőlő érése, de a szüret időpontja az elmúlt évekhez képest még mindig 2 héttel előbbre csúszik. A korai fajták közül a Kék oportó, a Pinot Noir és a fehér szőlők (korai Rizlingfélék) szürete folyamatos a Borvidéken. A Zweigelt szüretét többen szeptember 9-körül tervezik. A Kékfrankos szüretével még várnak a gazdák.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg komoly botritiszfertőzés kialakulására csak további esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején.

 


                              Szőlőmolyok által károsított fürt szüret előtt, Baranya-völgy
 


A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 2 db/csapda. A folyamatosan kelő lárvák  miatt szüretig, minden fajta esetében, folyamatos a veszély. A molyok mellett a bagolylepke lárvák is felléphetnek. A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

   Érő fehér szőlő

08.24-08.31.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         21,4                                                          6,8

Iván-völgy                                        21,3                                                          5,2

Bati-kereszt                                      21,2                                                          4,8

Kajmád                                              22,1                                                          6,2

Görögszó                                           22,2                                                          6,4

Bátaszék                                           21,6                                                           8,6

Paks                                                  21,0                                                          28,2

Bonyhád                                            21,3                                                           6,4

A hétvégére szép, őszi idő várható, változó napsütéssel, tartós eső nélkül, de reggelenként esetleg ködfoltokkal. Növényvédelmi munkát egész hétvégén és a hétfői napon lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül. Hétfőn - várhatóan- még folytatódik a napos idő, de éjszaka már eső esik. Kedden - előreláthatólag - további kisebb esőkkel, erős északnyugati széllel, átvonul felettünk egy front. A következő 7 napban Borvidékünkön 5 mm csapadék várható (Forrrás.http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.