Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.08.23.)

2007.08.23. 11:40

Kiadva: 2007.08.23. 11:40-kor.  

Érvényes: 2007.08.23-30-ig.

Várható frissítés: 2007.08.30. 12:00-kor.

 

 

 

Az elmúlt hetet a meleg időjárás jellemezte. A szőlőnek kedvező volt a kis mennyiségű és több részletben érkező csapadék.

A szőlő számára kifejezetten kedvező volt az elmúlt héten lehullott átlagosan 6 mm csapadék, kivéve Paks térségét, ahol jelentősen több esett. A több, kis részletben lehulló csapadék hatására nem repedtek meg a bogyók, és a rothadás sem okoz gondot a korai fajtáknál. A bogyók szépen fejlődtek, méretük tovább növekedett az elmúlt napokban.

Botritisz járvány kialakulásával a korai fajták esetében nem kell számolni, de többszöri eső hatására lassan felszaporodhat a korokozó, és a késői érésű fajtákban szeptember végére már erősebb fertőzések is lehetnek. Azért a héten, a tömött fürtű érő fajtákban, a botritisz elleni védelmet, a biztonság kedvéért, javasoljuk.
A Borvidéken egyenlőre csak csemegeszőlőkben és Kadarka fajta esetében találkoztunk felrepedt bogyókkal. A Kadarka esetében mindenképpen ajánlott a fürtpermetezést elvégezni, mert a szürkepenész ebben a fajtában még komoly károkat okozhat.
Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

     Szüretre kész Kék oportó                                 2007.08.21. Bati-keresztAz előrejelző programok azt jelzik, hogy az elmúlt heti csapadék hatására 2 új peronoszpóra fertőzési ciklus indult el 18-án és 21-én, melyekből a tünetek várhatóan a mostani hét végére jelennek meg. A levéltünetek megjelenésekor nem kell különösebb óvintézkedést tenni, a korai fajták esetében a közelgő szüret miatt már nem szükséges védekezni a betegség ellen. A késői fajták esetében viszont, a betegség fellépése esetén várható lombveszteség elkerülése érdekében, mindenképpen ajánlott  a betegség ellen kontakt készítmények használata. A réz hatóanyagok használatát javasoljuk. Emellett ként is tegyünk a permetlébe a lisztharmat és az atkák ellen. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére, ami sok helyen meglepheti majd a gazdát a tervezett szüret időpontjának "előbbre csúszása" esetében. 

A meleg időjárásban továbbra is gyorsan halad előre az érés, a szüret időpontja az elmúlt évekhez képest 2-2,5 héttel előbbre csúszik. A korai fajtákat szedik vagy leszedték. Az Irsai Olivér és az Ottonel muskotály szürete megtörtént. A Kék oportó és a Pinot Noir szürete megkezdődött a Borvidéken.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg komoly botritiszfertőzés kialakulására csak további esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején.

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 4 db/csapda. A folyamatosan kelő lárvák  miatt szüretig, minden fajta esetében, folyamatos a veszély. A molyok mellett a bagolylepke lárvák is felléphetnek. A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.
Szőlőmolyok által károsított fürt szüret előtt, Baranya-völgy
 


Mostantól javasolt külön választani a fajtákat érési idő szerint a növényvédelem tekintetében. A korai fajták (Zweigelt, Kék oportó, Rizlingszilváni) esetében fürtpermetezés ajánlott a botritisz és a molyok ellen fele vízmennyiséggel, 7 napos vagy ennél rövidebb élelmezés-egészségügyi várakozási idejű szerekkel. A késői fajták (Merlot, Cabernet) esetében teljes felületre, a szokásos mennyiségű vízzel, kontakt réz és kén használata javasolt, kiegészítve rovarölő szerrel. A késői fajtákban a fürtpermetezés szürkepenész ellen még várhat. Igazából csak később, magasabb cukortartalom és egyre szorosabban egymáshoz simuló bogyók kialakulásakor kell majd védekezni.

Érő Merlot                                                         2007.08.21. Görögszó

08.17-08.23.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         23,9                                                          5,8

Iván-völgy                                        23,4                                                          0,2

Bati-kereszt                                      22,9                                                          6,4

Kajmád                                              23,7                                                          3,2

Görögszó                                           23,1                                                          4,2

Bátaszék                                           23,3                                                           5,6

Paks                                                  22,8                                                          36,2

Bonyhád                                            23,7                                                           4,4

A hétvégére meleg időt ígérnek, néhol kisebb záporok előfordulhatnak, így folytatódhat a kedvező folyamat, továbbra is zavartalanul érhet a szőlő. Növényvédelmi munkát egész héten lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 11 mm csapadék várható (Forrrás.http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.