Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.08.16.)

2007.08.16. 12:50

 

Csapadékokkal tarkított, de meleg időjárás jellemezte az elmúlt hetet. A szőlőnek kedvező volt a több részletben érkező csapadék.

A nagyobb esők, amire nagyon vártunk, megérkeztek a múlt hét végén. A szőlő számára kifejezetten kedvező volt a 40-60 mm csapadék.  A több részletben lehulló csapadék hatására nem repedtek meg a bogyók, és a rothadás sem okoz gondot a korai fajtáknál. A bogyók szépen kiteltek, méretük jelentősen növekedett az elmúlt napokban.

Botritisz járvány kialakulásával a korai fajták esetében nem kell számolni, de többszöri eső hatására lassan felszaporodhat a korokozó, és a késői érésű fajtákban szeptember végére már erősebb fertőzések is lehetnek. Azért a héten, a tömött fürtű érő fajtákban, a botritisz elleni védelmet, a biztonság kedvéért, javasoljuk. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

                  Érő Kékfrankos                                                     2007.08.14. Baranya-völgy

Az előrejelző programok azt jelzik, hogy az elmúlt hétvégi csapadék hatására 3 peronoszpóra fertőzési ciklus indult el, melyekből a tünetek várhatóan a mostani hét végére jelennek meg. A levéltünetek megjelenésekor nem kell különösebb óvintézkedést tenni, a korai fajták esetében a közelgő szüret miatt nem szükséges védekezni a betegség ellen. A késői fajták esetében viszont, a betegség fellépése esetén várható lombveszteség elkerülése érdekében, mindenképpen ajánlott  a betegség ellen kontakt készítmények használata. A réz hatóanyagok használatát javasoljuk. Emellett ként is tegyünk a permetlébe a lisztharmat és az atkák ellen. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére, ami sok helyen meglepheti majd a gazdát a tervezett szüret időpontjának "előbbre csúszása" esetében. 

A meleg időjárásban továbbra is gyorsan halad előre az érés, a szüret időpontja az elmúlt évekhez képest 2,5 héttel korábbinak ígérkezik. A korai fajtákat szedik vagy leszedték. Az Irsai Olivér és az Ottonel muskotály szürete megtörtént. A sav-cukor arány nem túl kedvező az idei évben. A savak gyorsan eltűnnek a termésből, jól időzített savszintnél szüretelve viszont a cukor még nem a kívánt mértékű.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg a botritisz kialakulására csak további esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején.

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 4 db/csapda. Az elhúzódó rajzás miatt a szüretig mindem fajta esetében folyamatos a veszély. A molyok mellett a bagolylepke lárvák is felléphetnek. A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

A héten már javasolt külön választani a fajtákat érési idő szerint a növényvédelem tekintetében. A korai fajták (Zweigelt, Kék oportó, Rizlingszilváni) esetében fürtpermetezés ajánlott a botritisz és a molyok ellen fele vízmennyiséggel. A késői fajták (Merlot, Cabernet) esetében teljes felületre, a szokásos mennyiségű vízzel, kontakt réz és kén használata javasolt, kiegészítve rovarölő szerrel.

Darazsak és hangyák által megrágott szőlőbogyók               2007.08.14. Baranya-völgy

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

08.10-08.16.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         23,2                                                          50,6

Iván-völgy                                        22,8                                                          41,2

Bati-kereszt                                      22,6                                                          23,0

Kajmád                                              23,1                                                          52,8

Görögszó                                           23,4                                                          48,2

Bátaszék                                           23,2                                                           45,6

Paks                                                  22,4                                                           60,2

Bonyhád                                            22,6                                                           60,4

A hétvégére meleg időt ígérnek, néhol kisebb záporok előfordulhatnak, így folytatódhat a kedvező folyamat, zavartalanul érhet a szőlő. Növényvédelmi munkát a mai napon, továbbá jövő héten keddig lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül. A következő 7 napban Borvidékünkön 6 mm csapadék várható (Forrrás.http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.