Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.08.09.)

2007.08.09. 08:01

 

Változékony időjárás jellemezte az elmúlt hetet. A szőlőnek kedvező volt a kisebb adagokban érkező csapadék.

A nagyobb esők, amire nagyon várunk, ha egyszerre sok érkezik belőle, még kedvezőtlen is lehet az érő fajtáknak. Az egyszerre lehulló 20-30 mm csapadék hatására megrepedhetnek a bogyók, és a rothadás akár komoly gondot is okozhat szüretre. Gyors járvány kialakulásával a nyári száraz időjárás után nem kell számolni, de többszöri eső hatására lassan felszaporodhat a korokozó, és a késői érésű fajtákban szeptember végére már erősebb fertőzések is lehetnek. Ezért a héten a tömött fürtű érő fajtákban a botritisz elleni védelmet javasoljuk. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre figyeljünk. A betegség ellen kitűnő készítmények állnak rendelkezésre, a várakozási idők általában 7-14 naposak, így igényünkhöz - szüretünkhöz - igazított szert választhatunk.

                  Tömött fürt            

A nyári kánikulai, száraz időjárásban a tőkék sok helyen stresszhelyzetbe kerültek. A vízhiány akadályozta a tápanyagok optimális felvételét és hasznosítását. Ennek eredménye részben most látszik a szőlőn. A termés mennyisége jó az idei évben, de ahol nem ritkítottak az időjáráshoz alkalmazkodva, ott a relatívan túlterhelt tőkéken a bogyó- és fürtrészelhalások tünetei megjelentek. A kocsánybénulás is hozzátársul az érzékeny fajtáknál (Pl. Kékfrankos, Zweigelt) ehhez a jelenséghez.

Stresszhelyzetbe került szőlő termése

Az előrejelző programok további fertőzések megjelenését nem valószínűsítik, az elkövetkező héten csökkenő fertőzési nyomást mutatnak a Borvidéken. A betegségek ellen a kontakt készítmények használata indokolt. A réz és a kén hatóanyagok használatát javasoljuk. Figyeljünk a réz 21 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejére, ami sok helyen meglepheti majd a gazdát a tervezett szüret időpontjának "előbbre csúszása" esetében. 

A mostani időjárásban gyorsan halad előre az érés, a szüret időpontja az elmúlt évekhez képest 2,5 héttel korábbinak ígérkezik. A korai fajták (Irsai, Kék Oportó) esetében ez már realizálódott, a késői fajtáknál pedig nagy valószínűséggel tarja magát ez a tendencia.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellet, a kártevők jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Míg a botritisz kialakulására csak esős időjárás esetén van kilátás, a molylárvák károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején.

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 3 db/csapda. Az elhúzódó, 1,5 hónapja tartó rajzás miatt egyrészt, a most rajzó egyedek, ha nem védekezünk ellenük, még tömegesen befertőzhetik a bogyóállományt, másrészt a száraz meleg időben a kikelt lárvák túlélési esélyei is sokszorta jobbak az átlagosnál. Emellett több helyről jelezték a Borvidéken, hogy a bagolylepkék lárvái a fürtökben kárt okoznak. Ez a jelenség a gyomos területekkel szomszédos vagy a gyomos szőlőkben fokozott, mivel a bagolylepke lárvák idáig a gyomokon fejlődtek. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a molyok elleni védelemre, előfordulhat az a kellemetlen meglepetés, hogy szüretkor a must tetején úszkálnak majd a molylárvák. A borba belekerülő fehérje kedvezőtlenül befolyásolja az erjedést és instabillá teszi a bor állagát.
A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

Az utóbbi napokban a gyapottok-bagolylepke imágói, tojásai is egyre nagyobb számmal jelentek meg a szőlőben, és a 2003-as évben tapasztalt helyzet fordulhat elő, amikor a lárvák jelentős fertőzést okoztak. A lárvák a bogyók megrágásával utat nyitnak a botritisznek.

Gyapottok-bagolylepke tojásai a szőlőbogyón

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

08.03-08.09.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         21,2                                                          7,6

Iván-völgy                                        21,4                                                          5,2

Bati-kereszt                                      20,5                                                          4,4

Kajmád                                              20,7                                                          3,4

Görögszó                                           21,1                                                          2,8

Bátaszék                                           21,3                                                           2,2

Paks                                                  20,3                                                           2,1

Bonyhád                                            20,8                                                           2

A hétvégére lehűlést ígérnek és jelentős mennyiségű csapadékot a Borvidékünkre(http://www.eumet.hu/).  Növényvédelmi munkát a mai napon, továbbá jövő héten szerdától lehet végezni biztonságosan, a lemosódás veszélye nélkül.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.