Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.08.02.)

2007.08.02. 13:51

 

Enyhülést hozott a szőlőnek a hét elején érkezett hidegfront. 10 mm csapadékot hozott a lehűléssel is járó északnyugatról érkező felhőzóna.

A friss, lehűlt levegőben a szőlő "magához tért", több helyen megindult a hajtásnövekedés és a hónaljhajtások képződése. A betegségek nem terjedtek számottevően az utóbbi héten, bár a lisztharmat helyenként, főleg Baranya-völgy, Tóth-völgy és Görögszó területén a gyengébben zöldmunkázott helyeken erősödött az elmúlt napokban.

Az előrejelző programok további fertőzések megjelenését nem valószínűsítik, az elkövetkező héten csökkenő fertőzési nyomást mutatnak a Borvidéken. A betegségek ellen a kontakt készítmények használata indokolt. Elsősorban a réz és a kén használatát javasoljuk. A bogyók hamvasodásával a peronoszpóra ellen eddig ajánlott felszívódó készítmények hatékonysága csökken, ezért kontakthatóanyagokra kell váltanunk, mint a réz, a folpet, a klortalonil. Ezeknek a kontakt hatóanyagoknak ilyenkor már sokkal jobb a hatásuk a fürtön mint a felszívódóké, de a lombozatot nem védik olyan hatékonyan mint a felszívódó készítmények. A váltás után ezért esős időben megjelenhet majd a lombozaton kisebb-nagyobb mértékkel a peronoszpóra fertőzés, de ezt mérsékelhetjük a lombozat szellősen tartásával, és a terület gyommentesítésével. 

Sok helyen terméskorlátozással élnek                 2007.08.02. Iván-völgy, Kékfrankos

A termés mennyisége jól alakul az idei évben        2007.08.02. Iván-völgy, Kékfrankos

Erősen tömött Kadarka fürt                              2007.08.02. Iván-völgy

Peronoszpóra-olajfolt hónaljhajtás levelén            2007.08.02. Baranya-völgy, Kadarka

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még továbbra is tart. A fogott egyedszám átlagosan 4 db/csapda. Ez a most tapasztalható elhúzódó, 1,5 hónapja tartó rajzás különös veszélyt rejt magában. Egyrészt, a most rajzó egyedek ellen, ha nem védekezünk, még tömegesen befertőzhetik a bogyóállományt, másrészt a száraz meleg időben a kikelt lárvák túlélési esélyei is sokszorta jobbak az átlagosnál. Emellett több helyről jelezték a Borvidéken, hogy a bagolylepkék lárvái a fürtökben kárt okoznak. Ez a jelenség a gyomos területekkel szomszédos vagy a gyomos szőlőkben fokozott, mivel a bagolylepke lárvák idáig a gyomokon fejlődtek. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a molyok elleni védelemre, előfordulhat az a kellemetlen meglepetés, hogy szüretkor a must tetején úszkálnak majd a molylárvák. A borba belekerülő fehérje kedvezőtlenül befolyásolja az erjedést és instabillá teszi a bor állagát.
A héten a szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használatát javasoljuk. Ezek a készítmények nemcsak a rajzó molyok ellen, hanem a bogyókba furakodott vagy a bogyót rágó lárvák ellen is hatásosak.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

07.27-08.02.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         24,6                                                           8

Iván-völgy                                        24,4                                                          9,2

Bati-kereszt                                      24,5                                                          9,4

Kajmád                                              23,9                                                          8,4

Görögszó                                           24,3                                                          6,8

Bátaszék                                           24,6                                                          5,2

Paks                                                  23,3                                                          2,2

Bonyhád                                            23,8                                                          9

A nagy hőség erősen megterhelte a szőlőtőkéket, ennek ellenére sok helyen szép a szőlő. A bogyóállomány megfelelő nagyságú és a mennyiség is jó. Helyenként terméskorlátozással élnek. A korai szüretű fajtáknál 2-3 héten belül elkezdődhet a szüret. Ezeknél a fajtáknál, a héten, a botritisz és a molyok elleni védekezéssel lehet lezárni az éves növényvédelmi szezont. A készítményeknél figyeljünk oda a várakozási időkre, és csak olyan szereket használjunk, amelyek várakozási ideje maximum 14 nap, így elkerülhetjük, hogy a borba káros anyag kerüljön.

A hétvégre lehűlést ígérnek, de a csapadék a Borvidékünkön kétséges, mivel pont az esősáv széle ér el bennünket (http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Thiovit Jet, Basudin, Chorus 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.