Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.07.26.)

2007.07.26. 13:56

 

A száraz, forró időjárás ellenére mind több helyen jelentkezik a lisztharmat. Helyenként erősen fertőzött területek is találhatók a Baranya-völgyi, Tóth-völgyi, Görögszói ültetvényekben.

Mind a lombozat mind a termés fertőzött, ezért a felszívódó készítmények mellé a kén is javasolható. Az előrejelző programok további fertőzések megjelenését nem valószínűsítik, az elkövetkező héten csökkenő fertőzési nyomást mutatnak a Borvidéken.

Lisztharmat-fertőzés fürtön

Az utóbbi hetet a totális kánikula jellemezte. Az átlaghőmérséklet 29,7 oC volt. Csapadék átlagosan 1 mm hullott a héten. Az elmúlt héten 5 nap volt 40 oC maximum hőmérsékletű, 1-1 napon pedig 37 oC és 31 oC-t mértünk.

Az előrejelző programok szerint peronoszpóra újabb fertőzési ciklusa nem indult el az elmúlt héten.  A bogyók hamvasodásával a peronoszpóra ellen eddig ajánlott felszívódó készítmények hatékonysága csökken, kontakthatóanyagokra kell váltanunk, mint a réz, a folpet, klortalonil. A váltás után esős időben megjelenhet majd a lombozaton a fertőzés, de ezt mérsékelhetjük a lombozat szellősen tartásával, és a terület gyommentesítésével. 

A rendkívül erős napsugárzás miatt óvatosan, mértékkel kell végezni a csonkázást, mert a hirtelen napfényre kerülő fürtök perzselődhetnek.

Napégés bogyón

Erős napsugárzás hatására megperzselődő és elszáradó fürtrész

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még mindig tart. A fogott egyedszám átlagosan 2 db/csapda. A hosszú hatástartammal rendelkező kitinszintézis-gátló készítmények használatát javasoljuk még mindig a héten. A szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használata is megfelelő a mostani időszakban, mivel a fiatal lárvák megkezdték a bogyók rágását.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet. A meleg időjárásra való tekintettel a kén perzselésveszélyes tulajdonsága miatt csak kis adagban  - maximum 2 kg/ha - használjuk ezen a héten a ként.

07.20-07.26.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         29,7                                                          1,2

Iván-völgy                                        29,4                                                     nyomokban

Bati-kereszt                                      28,5                                                          1

Kajmád                                              28,9                                                          1,4

Görögszó                                           29,3                                                          0,8

Bátaszék                                           28,7                                                          2,4

Paks                                                  28,4                                                          1,2

Bonyhád                                            28,2                                                          0,8

A nagy hőség erősen megterhelte a szőlőtőkéket és lelassítja a gombabetegségek életfolyamatait is, ezért a napokban tapasztalható rendkívüli melegben csak akkor védekezzünk, ha feltétlenül indokolt. A hétvégén marad a meleg időjárás, de hétfőre virradóan, illetve napközben végre szerte az országban, jelentős eső eshet (http://www.eumet.hu/).

 A

 

ajánlata erre a hétre: Topas, Thiovit Jet, Ridomil Gold, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.