Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.07.19.)

2007.07.18. 09:59

 

Az utóbbi hetet a kánikula jellemezte. Az átlaghőmérséklet 27 oC körül alakult. Csapadék nem hullott a héten.

Az előrejelző programok szerint peronoszpóra újabb fertőzési ciklusa nem indult el az elmúlt héten.  Ennek ellenére továbbra is veszélyben van a levélzet és a bogyóállomány is a lisztharmat egyre erősödő fertőzési nyomása miatt. A lisztharmat ellen az elkövetkező héten leginkább a felszívódó készítmények használata ajánlható kontakt készítményekkel kombinálva.

A lisztharmat-fertőzés, az elmúlt héten tapasztalható meleg időjárás ellenére, tovább erősödött a Borvidék ültetvényeiben. A még növekvő, nem zsendült bogyók fokozott veszélyben vannak.

Lisztharmat-fertőzés fürtön

A lisztharmat elleni védelem során azt kell szem előtt tartani, hogy az adott fajta esetében tart-e még a bogyónövekedés vagy már megállt. Amennyiben még tart a bogyónövekedés, illetve a fürtön belül még többségben vannak a  növekvő bogyók,   a lisztharmat ellen felszívódó készítmények használata javasolt. A már zsendülő fajták esetében viszont már áttérhetünk a kontakt kén hatóanyagú készítményekre. Ezek használata is elegendő lehet már szüretig.

A Borvidék ültetvényeiben az alábbi fajták zsendülése részben vagy majdnem teljesen megtörtént: Kék Oportó, Zweigelt, Kékfrankos, Pinot Noir.
Még nem vagy csak igen kissé (egy-egy bogyó) zsendülő fajták: Merlot, Cabernet (F,S), Kadarka.
A zsendült fajták esetében már elegendő a kontakt kén használata a lisztharmat ellen. A még nem zsendülőknél a felszívódó készítmények használata javasolt.

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még mindig tart. Az idei évben a molyok nagy száma miatt a második nemzedék ellen is védekezni kell. A hosszú hatástartammal rendelkező kitinszintézis-gátló készítmények használatát javasoljuk még mindig a héten. A szerves foszforsavészterek, kontakt érintőmérgek használata is elkezdődhet már, mivel a lárvák kelése, a három héttel ezelőtt rajzó molyok által rakott petékből, tömegesen megkezdődött.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

07.13-07.19.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         27,2                                                          0

Iván-völgy                                        26,8                                                          0

Bati-kereszt                                      25,5                                                          0

Kajmád                                              26,1                                                          0

Görögszó                                           26,7                                                          0

Bátaszék                                           27,2                                                          0

Paks                                                  26,8                                                          0

Bonyhád                                            26,4                                                          0

A mostani időszakban kiemelt jelentősége van a lombtrágyák használatának. A július és az augusztus hónapokban a kálium tartalmú lombtrágyák használata javasolt. Ezek elősegítik a termés cukortartalmának emelését, és fokozzák a szárazságtűrést. A felhasználható készítményeket (Fitohorm, Zöldítő komplex, BiomitPlusz, Bioplazma, Sequestren, Folicare) a permetezések alkalmával keverjük hozzá a permetléhez. Használatukat tegyük rendszeressé. A készítmények többsége kiemelt kálium tartalmú formában is kapható. Vigyázzunk az arányokra, csak olyan káliumtartalmú lombtrágyát juttassunk ki, amelynek alacsony a nitrogéntartalma. A nem megfelelő, nagy nitrogéntartalmú lombtrágyák, főleg ha csonkázás után juttatjuk ki, erősen támogatják a friss hónaljhajtások fejlődését, ami a peronoszpóra számára kedvező. A hónaljhajtások gyorsan és tömegesen fertőződhetnek ilyen helyzetben, és pár nap múlva a termésen is megjelenhetnek a friss peronoszpóra-tünetek. A termésen már ebben az időszakban nem tudnak kifejlődni a szaporítóképletei a gombának, de a bogyóállomány fonnyadása és pusztulása megtörténik.

Késői peronoszpóra-fertőzés fürtön

Ezek a tünetek sokszor összetéveszthetők a napégés ilyenkor gyakori tüneteivel. Kétes esetben át kell nézni a fürtzóna belső, kordonkarhoz vagy szálvesszőhöz közeli fürtjeit. Abban az esetben ha ott is találunk hasonló színű és "állagú" bogyókat, valószínű, hogy a peronoszpóra elleni védelmi rendszerünkbe valahol hiba csúszott. A késői fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot) esetében fokozott figyelmet kell fordítani a fürtfertőzésekre, mert már egy fertőzési ciklus is  a termés jelentős részét elviheti még augusztusban is az addig egyébként tünetmentes állományban.

Természetesen a nagy hőség megállítja vagy lelassítja a gombabetegségek életfolyamatait is, ezért a napokban tapasztalható rendkívüli melegben mellőzhetjük a védekezéseket. De a hétvégére ígért (http://www.eumet.hu/) heves zivatarfoltok a Nyugat-Dunántúlon már elegendőek lehetnek a lisztharmat számára, hogy újra "erőre kapjon", és a tünetek további terjedése folytatódjék.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Topas, Thiovit Jet, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.