Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.07.12.)

2007.07.12. 09:39

 

Az utóbbi hetet változékony időjárás jellemezte. Egy hidegfront és az ezzel járó lehűlés szakította meg a kánikulai körülményeket. Csapadék átlagosan 6 mm hullott a héten, az átlaghőmérséklet 22 oC körül alakult.

Az előrejelző programok szerint a peronoszpóra egy újabb fertőzési ciklusa indult el a keddi eső hatására.  Az idei évben így összesen a 15.-nél tartunk. Továbbra is veszélyben van a levélzet és a bogyóállomány is a mostani időszakban. Peronoszpóra ellen az elkövetkező héten leginkább a felszívódó készítmények használata ajánlható.

A fürtfertőzésre érzékeny fajtáknál (pl. Merlot) egy-egy fertőzési hullám alkalmával akár 30%-os is lehet a termésveszteség.

A lisztharmat-fertőzés tovább erősödött a Borvidék ültetvényeiben. A bogyók fokozott veszélyben vannak a jelenlegi időjárásban. A fürtök körüli levélzet mértékletes eltávolításával elősegíthetjük a szellősebb fürtzóna kialakulását. A gyorsan felszáradó fürtrészek kevesebb ideig vannak kitéve a fertőzésveszélynek és a növényvédelem hatékonysága is sokkal jobb.

Lisztharmat-fertőzés fürtön

A lisztharmat elleni védelem során azt kell szem előtt tartani, hogy az adott fajta esetében tart-e még a bogyónövekedés vagy már megállt. Amennyiben még tart a bogyónövekedés, illetve a fürtön belül még többségben vannak a  növekvő bogyók,   a lisztharmat ellen felszívódó készítmények használata javasolt. A már itt-ott zsendülő fajták esetében viszont már áttérhetünk a kontakt kén hatóanyagú készítményekre. Ezek használata is elegendő lehet már szüretig.

Általában a Borvidéken a bogyóállomány még nem viaszosodott teljesen, így a klasszikus felszívódó készítmények használata a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is folyamatosan indokolt.

A szőlőmolyok rajzása gyenge, de még tart. Az idei évben a molyok nagy száma miatt a második nemzedék ellen is védekezni kell. A hosszú hatástartammal rendelkező kitinszintézis-gátló készítmények használatát javasoljuk a héten.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

07.06-07.12.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         22,2                                                        7,2

Iván-völgy                                        21,8                                                        4,8

Bati-kereszt                                      21,5                                                        4,4

Kajmád                                              21,1                                                        4,2

Görögszó                                           22,3                                                        5,2

Bátaszék                                           22,1                                                         6,4

Paks                                                  21,6                                                         5,6

Bonyhád                                            21,8                                                         7,8

A mostani időszakban kiemelt jelentősége van a lombtrágyák használatának. A július és az augusztus hónapokban a kálium tartalmú lombtrágyák használata javasolt. Ezek elősegítik a termés cukortartalmának emelését, és fokozzák a szárazságtűrést. A felhasználható készítményeket (Fitohorm, Zöldítő komplex, BiomitPlusz, Bioplazma, Sequestren, Folicare) a permetezések alkalmával keverjük hozzá a permetléhez. Használatukat tegyük rendszeressé. A készítmények többsége kiemelt kálium tartalmú formában is kapható. Vigyázzunk az arányokra, csak olyan káliumtartalmú lombtrágyát juttassunk ki, amelynek alacsony a nitrogéntartalma. A nem megfelelő, nagy nitrogéntartalmú lombtrágyák, főleg ha csonkázás után juttatjuk ki, erősen támogatják a friss hónaljhajtások fejlődését, ami a peronoszpóra számára kedvező. A hónaljhajtások gyorsan és tömegesen fertőződhetnek ilyen helyzetben, és pár nap múlva a termésen is megjelenhetnek a friss peronoszpóra-tünetek. A termésen már ebben az időszakban nem tudnak kifejlődni a szaporítóképletei a gombának, de a bogyóállomány fonnyadása és pusztulása megtörténik.

Peronoszpóra-fertőzés fürtön

 A

 

ajánlata erre a hétre: Topas, Ridomil Gold, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.