Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.07.05.)

2007.07.05. 13:07

 

Az utóbbi héten tovább folytatódott a meleg, száraz időjárás. Csak kisebb lehűlés zavarta meg a kánikulai körülményeket. Csapadék átlagosan 6 mm hullott a héten, az átlaghőmérséklet 21 oC körül alakult.

Az előrejelző programok szerint a peronoszpóra újabb 3 fertőzési ciklusa indult el az elmúlt három napban.  Az idei évben így összesen a 14.-nél tartunk. Veszélyben van a levélzet és a bogyó is a mostani időszakban. Peronoszpóra ellen az elkövetkező héten leginkább a felszívódó készítmények használata ajánlható.

2007.07.03.              Két hullámban történt peronoszpóra-fertőzés fürtön (Merlot)

A fürtfertőzésre érzékeny fajtáknál (pl. Merlot) egy-egy fertőzési hullám alkalmával akár 30%-os is lehet a termésveszteség.

A lisztharmat-fertőzés továbbra is lassan, de biztosan erősödik a Borvidék ültetvényeiben. A bogyók fokozott veszélyben vannak a jelenlegi időjárásban. A fürtök körüli levélzet mértékletes eltávolításával elősegíthetjük a szellősebb fürtzóna kialakulását. A gyorsan felszáradó fürtrészek kevesebb ideig vannak kitéve a fertőzésveszélynek és a növényvédelem hatékonysága is sokkal jobb.

2007.07.03.                       Lisztharmat-fertőzés fürtön (Merlot)

A mostani időszakban a növényvédőszer választásnál nehézséget okozhat az egyes völgyekben, dűlőkben, a különböző fajták eltérő fejlettsége. A fürtzáródástól a zsendülés kezdetéig minden fenológia előfordul az ültetvényekben. Egyes helyeken még a strobilurinok blokkszerű használata az utolsó mozzanatánál tart, máshol már átálltak felszívódó készítményekre, de van, ahol már kontakt (réz és kén) szerek használata is elegendő lehet szüretig.

2007.07.03.                       Színesedő Bíborkadarka és fürtzáródásban lévő másik fajta egymás mellett

Általában a Borvidéken a bogyóállomány még nem viaszosodott teljesen, így a klasszikus felszívódó készítmények használata a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is folyamatosan indokolt.

A szőlőmolyok rajzása gyengült, de még tart. Az idei évben a molyok nagy száma miatt a második nemzedék ellen is védekezni kell. A hosszú hatástartammal rendelkező kitinszintézis-gátló készítmények használatát javasoljuk a héten.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

06.29-07.05.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         21,2                                                        5,2

Iván-völgy                                        22,1                                                        4,4

Bati-kereszt                                      21,1                                                        4,2

Kajmád                                              21,3                                                        3,2

Görögszó                                           21,6                                                        6,2

Bátaszék                                           22,2                                                         8,4

Paks                                                  21,1                                                         5,8

Bonyhád                                            21,5                                                         6,1

A termésfejlődés időszakában gyakori a szőlőtőkék sárgulása. A tüneteket a növények mikroelem-ellátásának zavara okozza. A vas- és cinkhiány ellen talaj- és lombtrágyázással védekezhetünk. A lombtrágyázás egyszerűbb és olcsóbb, hatása gyorsan jelentkezik. A felhasználható készítményeket (Fitohorm, Zöldítő komplex, BiomitPlusz, Bioplazma, Sequestren, Folicare) a permetezések alkalmával keverjük hozzá a permetléhez. Használatukat tegyük rendszeressé. A mostani időszaktól a kiemelt kálium tartalommal rendelkező lombtrágyák használata javasolt. Vigyázzunk a lombtrágyák túladagolásával, mert párás időben  a nagy töménységben kijutatott lombtrágyák perzselést okozhatnak. A kellemetlen hatást még tovább fokozhatják a lombtrágyával együtt kijuttatott szerves- vagy olajos oldószeres rovarölő készítmények. Ezek együttes használatát kerüljük.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Topas, Ridomil Gold, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.