Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.06.28.)

2007.06.28. 12:08

 

Az utóbbi héten meleg, száraz időjárás uralkodott. A csapadékszegény időszak ellenére a legtöbb ültetvényben a levélperonoszpóra és a fürtperonoszpóra is megjelent. Több ültetvényben találtunk olyan fürtfertőzéseket, amelyek már közepesnek ítélhetők, és a fürt 8-10%-os megbetegedését okozták. A bogyóállomány a meleg időjárásban gyorsan fejlődik, egyre kevésbé lesz fogékony a peronoszpóra-fertőzésre. A fürtfertőzésre érzékeny fajtáknál (pl. Merlot) azonban a fürtrészek még augusztusban is jelentősen fertőződhetnek, és egy-egy fertőzési hullám alkalmával akár 30%-os is lehet a termésveszteség.

A lisztharmat-fertőzés lassan, de biztosan erősödik a Borvidék ültetvényeiben. A bogyók fokozott veszélyben vannak a jelenlegi időjárásban. A fürtök a fertőződést követően csak lassan gyógyíthatók, és a fertőzés nyomai szüretig a bogyókon maradnak. A fürtök körüli levélzet mértékletes eltávolítása segít a szellősebb fürtzóna kialakításában. A gyorsan felszáradó fürtrészek kevesebb ideig vannak kitéve a fertőzésveszélynek és a növényvédelem hatékonysága is sokkal jobb.

A mostani időszakban a növényvédőszer választásnál nincs könnyű dolgunk. A strobilurin blokk, ami általában 3-4 kezelést jelent egymás után a strobilurinokkal, a legtöbb helyen végéhez ért, váltani kell másra. Vannak olyan fajták, amelyeknél a bogyók már zsendülés felé hajlanak, színesednek (Bíborkadarka), sejtetve, hogy a szüret előbbre tolódik a megszokottnál. Itt már - egy kis bátorsággal - a kontakt készítmények (réz, kén) használata is elegendő lehet a szüretig. Ez mellet vannak azonban olyan fajták és területek a Borvidéken, ahol még a bogyóállomány nem viaszosodott, és a július hónapban erős védelemre van szüksége. Ezekben az esetekben a klasszikus felszívódó készítmények használata a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is folyamatosan indokolt.

A szőlőmolyok rajzáscsúcsa jelenleg tart. Az idei évben a molyok nagy száma miatt a második nemzedék ellen is védekezni kell. A hosszú hatástartammal rendelkező kitinszintézis-gátló készítmények használatát javasoljuk a héten.

Az atkák ellen, ahol nem szükséges feltétlenül, ne védekezzünk atkaölő szerrel. Helyette javasoljuk a kén folyamatos - a lehetőségekhez mérten a legnagyobb dózisú (4-5 kg is lehet egyes kénkészítményeknél) - kijuttatását. Minden egyes kénes kezelés után az atkák száma 20%-kal csökkenhet.

06.22-06.28.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         23,2                                                        2,2

Iván-völgy                                        22,6                                                        1,4

Bati-kereszt                                      22,4                                                        1,2

Kajmád                                              23,3                                                        0,2

Görögszó                                           23,2                                                        0,2

Bátaszék                                           23,1                                                         1,2

Paks                                                  22,1                                                         0,4

Bonyhád                                            22,4                                                         1,2

A termésfejlődés időszakában gyakori a szőlőtőkék sárgulása. A tüneteket a növények mikroelem-ellátásának zavara okozza. A vas- és cinkhiány ellen talaj- és lombtrágyázással védekezhetünk. A lombtrágyázás egyszerűbb és olcsóbb, hatása gyorsan jelentkezik. A felhasználható készítményeket (Fitohorm, Zöldítő komplex, BiomitPlusz, Bioplazma, Sequestren, Folicare) a permetezések alkalmával keverjük hozzá a permetléhez. Használatukat tegyük rendszeressé. A mostani időszaktól a kiemelt kálium tartalommal rendelkező lombtrágyák használata javasolt. Vigyázzunk a lombtrágyák túladagolásával, mert párás időben  a nagy töménységben kijutatott lombtrágyák perzselést okozhatnak. A kellemetlen hatást még tovább fokozhatják a lombtrágyával együtt kijuttatott szerves- vagy olajos oldószeres rovarölő készítmények. Ezek együttes használatát kerüljük.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Topas, Ridomil Gold, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.