Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.06.21.)

2007.06.21. 11:25

 

Az elmúlt héten tovább folytatódott a meleg és száraz időjárás. Kisebb esők előfordultak, de a mennyiségük nem volt jelentős. Az utóbbi hét napon minden nap 30 oC-ot meghaladó volt a napi maximum hőmérséklet.


A magas hőmérséklet és a kevés csapadék ellenére a Borvidéken egyre több helyen jelent meg a peronoszpóra levéltünete. Bonyhád térségében, ahol több csapadék esett, a tünetek tömegesen előfordulnak.

2007.06.21.                 Peronoszpóra levéltünet fehér szőlőn (Baranya-völgy)                      


A levélzeten kialakuló spóratömeg "lemosódik" a fürtökre és meleg időjárásban néhány nap lappangási idő után a bogyók is megbetegedhetnek. Az érzékenyebb, vékony levélszövetű fajták fokozott veszélyben vannak.
A csapadék hiánya és a nagy hőség általában fékezi a járvány kialakulását. A mostani időszakban azonban az előrejelző műszerek az éjszakai és főleg a hajnali órákban hosszan tartó, 6-8 órás levélnedvességeket mérnek. A lombozatra kicsapódó éjszakai harmat sokkal veszélyesebb, mint a napközben hulló néhány milliméter, gyorsan felszáradó eső.

 2007.06.21.                          Korábbi peronoszpóra fürttünet vörös szőlőn (Baranya-völgy)Az időjárás továbbra is nagyon kedvező a gombabetegségek fellépésének, az előrejelző programok folyamatos és erős fertőzési lehetőségeket jeleznek.

A lisztharmat fellépése is egyre több helyen erősödött a Borvidéken.
Az elmúlt héten tapasztalt 30 oC-ot meghaladó napi maximumhőmérsékletek - az előrejelzések szerint - tovább folytatódnak a hét végéig. Ezt követően jövő hét elejétől kisebb lehűlés várható. Amennyiben ez csapadékot is hoz, a peronoszpóra- és a lisztharmat-fertőzés is jelentősen erősödhet.   

A kártevők intenzíven szaporodtak az elmúlt időszakban. A levélatkák és a gubacsatkák kártétele több ültetvényben szembetűnő. A lombozaton károsító atkák számát jelentősen csökkenthetjük, ha folyamatosan ként használunk egész év során. A perzselésveszélyre fordítsunk fokozott figyelmet.

  
   
      2007.06.21.                             Levélatka-fertőzöttség (Baranya-völgy)             2007.06.21.                            Gubacsatka-fertőzöttség (Baranya-völgy)


A bogyóállomány jól fejlődött az elmúlt héten, és valószínűleg a meleg hatására ezen a héten is további intenzív fejlődés várható. A korai fajtáknál ez az utolsó lehetőség a folpet hatóanyag kocsányi részhez juttatására. 

A mostani héten a strobilurin hatóanyagú készítmények további használata javasolt. A kialakult peronoszpóra fertőzéseket gyógyító hatású, felszívódó készítményekkel fékezhetjük meg.

A szőlőmolyok nagy része bebábozódott. Ezzel párhuzamosan a második nemzedék rajzása elkezdődött. Ellenük a mostani időszakban az átalakulásgátló készítmények használata javasolt.

A szőlőnek ebben az időszakban fokozott mértékben szüksége van cinkre. A Folicare Zn lombtrágya kijuttatásával jelentősen segíthetjük a szőlőt a legkedvezőbb kötődés utáni fejlődés elérésében. A Zöldítő használatával hasonlóan jó eredménnyel számolhatunk.06.15-06.21.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         24,2                                                         6,2

Iván-völgy                                        23,8                                                         7,4

Bati-kereszt                                      22,3                                                         8,2

Kajmád                                              22,7                                                         5,9

Görögszó                                           23,1                                                         3,2

Bátaszék                                           23,5                                                         6,1

Paks                                                  23,2                                                          0

Bonyhád                                            21,6                                                         19,7


A permetezések során kiemelkedő jelentősége van a jó fedettségnek. A strobilurinok kitűnő készítmények, de csak ott képesek kifejteni intenzíven a hatásukat, ahol megtapadtak a levélen. Szállítódásuk korlátozott a növényi szövetekben. A fürtrészek védelmét is ebben a gondolatmenetben végezzük. A gyakori és akár nagy mennyiségű esők sem mossák le ezeket a készítményeket, de csak ott védenek, ahol rákerültek a levélre. 10-12 napos hatástartamukra biztonsággal számolhatunk a permetezést követően.

Strobilurin hatásmechanizmus


A felszívódó készítményeknél, különösen meleg időben, 7-8 napnál tovább ne számoljunk hatásukkal. A kezdeti hatásuk gyors, a már megtörtént fertőzéseket erősen blokkolják, de tartamhatásuk rövidebb mint a strobilurinoké. 

A szőlő lombozata sűrű, és a hónaljhajtások fejlődése is fokozott. A besűrűsödött lombozatból lehetőség szerint távolítsuk el a hónaljhajtásokat. Ezek a hajtások a "legkedvesebb" részek a peronoszpóra számára. A hónaljhajtások könnyen és gyorsan fertőződnek. A szőlő helyenként már 2,7 méter hosszú növedéket is hajtott, ezért a csonkázás előbb-utóbb meg kell történjen. A csonkázás utána a szőlő az elvesztett lombfelület visszapótlására törekszik, ezért a megmaradó részek besűrűsödhetnek.

   

      2007.06.21.                             Hónaljhajtás fehér szőlőn (Baranya-völgy)

   
        
  

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Topas 100 EC, Lufox (Új!)


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.