Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.06.14.)

2007.06.14. 13:34

 

Az elmúlt hét időjárása meleg és száraz volt. Kisebb esők azért előfordultak, de a mennyiségük nem volt jelentős. Az utóbbi héten az átlaghőmérséklet meghaladta a 23 oC-ot. Az utóbbi hét napon szinte minden nap 30 oC-ot meghaladó volt a napi maximum hőmérséklet.


A Borvidék újabb helyein eső kíséretében kevés jég is esett, de nem károsította a szőlőt.  


A gombabetegségek nem jelentek meg a várt mértékben, szinte csak elvétve találni tüneteket, még az eddig kezeletlen szőlőtőkéken is. Az időjárás viszont nagyon kedvező a fellépésüknek, az előrejelző programok folyamatos és erős fertőzési lehetőségeket jeleznek.
A fertőzések elmaradásának valószínűleg az az oka, hogy az enyhe tél és főleg az áprilist érintő 6 hetes rendkívüli szárazság erősen lecsökkenthette a fertőzőanyag mennyiségét.

 

2007.06.08.                                                        Erősen lisztharmat érzékeny "jelző" fajta (Nosztori-rizling) kezeletlen, tünetmentes levélzete (Görögszó)                      


Ilyen esetben - a peronoszpóránál - csak a mediterrán ciklonokkal sodródik be jelentősebb mennyiségű ferrtőző spóra Európa déli területeiről. A hazai fertőzőanyag valószínűleg nagyrészt elpusztulhatott, így meg kell várnunk míg az "export" spóratömeg megérkezik az ültetvényekbe.
A lisztharmat fertőzés nem erősödött tovább a leveleken a borvidék ültetvényeiben.


Az elmúlt héten tapasztalt 30 oC-ot meghaladó napi maximumhőmérsékletek, úgy tűnik - az előrejelzések szerint - tovább folytatódnak ezen a héten is. Ez a magas hőmérséklet már kedvezőtlen a gombabetegségek fellépéséhez és főleg szaporodásukhoz. Ilyen időben leállnak vagy nagyon lelassulnak a fertőzési folyamatok. Ilyen időjárás esetén, a soron következő permetezést el lehet tolni néhány nappal későbbre. A bátrabbak egy hetet is késleltethetik a soron következő permetezést, ha az ültetvényük fertőzésmentes.  


 

2007.06.08.                              Kezeletlen Merlot levélzete (Görögszó)           

 
  
         2007.06.08.                 Kezeletlen Merlot fürt (Görögszó) 
A bogyóállomány jól fejlődött az elmúlt héten, és valószínűleg a meleg hatására ezen a héten is további intenzív fejlődés várható. Az olyan fajtáknál - Zweigelt, Kékfrankos - amelyek korábban érnek, már olyan "tömött" lehet a fürt, hogy a bogyók már jövő hét végére zárhatják a fürtöt. Ezekben az esetekben ez az utolsó lehetőség a folpet hatóanyag kocsányi részhez juttatására. Éljünk vele.  


  
       
     2007.06.14.                                    Korai, vörös fajta jól fejlett fürtje (Alsónána)  

A mostani héten a strobilurin hatóanyagú készítmények további használata javasolt.

A szőlőmolyok lárváinak többsége "öreg" lárva. A lárvák egy része már elkezdte a bábozódást, tömeges bábozódásuk ezen a héten várható. Ezzel párhuzamosan - bár kis egyedszámban - már fogtunk rajzó egyedeket is, tehát a második nemzedék rajzása elkezdődött. Ellenük a mostani időszakban a foszforsavészterek használata javasolt.

A szőlőnek ebben az időszakban fokozott mértékben szüksége van cinkre. A Folicare Zn lombtrágya kijuttatásával jelentősen segíthetjük a szőlőt a legkedvezőbb kötődés utáni fejlődés elérésében. A Zöldítő használatával hasonlóan jó eredménnyel számolhatunk.06.08-06.14.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg    
                                                          oC                                                           mm

Szekszárd                                         23,2                                                         1,2

Iván-völgy                                        22,8                                                         5,6

Bati-kereszt                                      21,9                                                         6

Kajmád                                              22,4                                                         4,8

Görögszó                                           22,9                                                         2,8

Bátaszék                                           23,1                                                         2,6

Paks                                                  23                                                            2,2

Bonyhád                                            22,4                                                         0,6


A permetezések során kiemelkedő jelentősége van a jó fedettségnek. A mostani időszakban, mivel a tömeges fertőzések előtt vagyunk még, ez fokozottabban igaz. A strobilurinok kitűnő készítmények, de csak ott képesek kifejteni intenzíven a hatásukat, ahol megtapadtak a levélen. Szállítódásuk korlátozott a növényi szövetekben. A fürtrészek védelmét is ebben a gondolatmenetben végezzük. A gyakori és akár nagy mennyiségű esők sem mossák le ezeket a készítményeket, de csak ott védenek, ahol rákerültek a levélre. 10-12 napos hatástartamukra biztonsággal számolhatunk a permetezést követően.

Strobilurin hatásmechanizmus


A felszívódó készítményeknél, különösen meleg időben, 7-8 napnál tovább ne számoljunk hatásukkal. A kezdeti hatásuk gyors, a már megtörtént fertőzéseket erősen blokkolják, de tartamhatásuk meg sem közelíti a strobilurinokét. 

A szőlő lombozata sűrű, és a hónaljhajtások fejlődése is fokozott. A besűrűsödött lombozatból csak óvatosan és  fokozatosan távolítsuk el a hónaljhajtásokat. A fürtzóna kilevelezése és a fürtritkítás még több figyelmet kíván ebben az időszakban. Ahol egyébként is tömöttek a fürtök, ott vegyük figyelembe, hogy a fürtritkítás után a megmaradó fürtök még tömöttebbé válnak. A fürtzóna túlzott, korai kilevelezése a fürtök fejlődését és a cukrok megfelelő beépülését hátráltathatja.

   
        
  

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Basudin 600 EW 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.