Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.06.07.)

2007.06.07. 16:03

 

Az utóbbi hét időjárása a trópusi klímához közeli helyzetet teremtett a szőlőültetvényekben. A kisebb-nagyobb esők szinte mindennaposak, emellett az esőkkel nem társult a hőmérséklet csökkenése. Az esős napokon az átlag(!)hőmérséklet meghaladta a 19 oC-ot. 

A peronoszpóra esetében az elmúlt héten újabb 3 fertőzési ciklus indult el. Összesen az év során eddig 8 fertőzési hullámot regisztráltunk. 
A lisztharmat fertőzés tovább erősödött a leveleken a borvidék ültetvényeiben. Az időjárási tényezőkből adódó fertőzési lehetőség ennek a betegségnek az esetében is erős.

A Borvidék több helyén jégkár érte a szőlőt. A legjobban károsított helyek Baranya-völgy, Porkoláb-völgy, Kerék-hegy voltak. Becsléseink szerint a Borvidék 20%-án okozott kisebb-nagyobb károkat a jégverés. A leveleken és a bogyókon is láthatók a tünetek. A levelek gyorsan és jól regenerálódnak.


2007.06.06.                  Jégvert szőlőlevél (Baranya-völgy)                      

  
A bogyókon a tünetek hasonlítanak a peronoszpóra tüneteire, a jégvert bogyók lilásra színeződnek és összezsugorodnak. Ebben az állapotban konzerválódnak. A bogyósebzések lassan és rosszul gyógyulnak. A sebzések helyén a botritisz azonnal megtelepszik és károsít. Ez a későbbiek során erős fürtfertőzés kiinduló helye lehet. A folpet hatóanyag használatát kiemelten javasoljuk a jégvert ültetvényekben.

 
2007.06.06.                              Jégvert bogyók (Baranya-völgy)           A virágzás általában lezárult a borvidéken, de még mindig lehet virágzó fürtöket találni. A kötés aránya kedvező, bár a fürtök jelentős része szellős, laza szerkezezű. A növényvédelem szempontjából ez kedvező jelenség.


2007.06.07.                           Laza szerkezetű fürt (Iván-völgy)           

A fejlődő bogyók számára fokozott veszéllyel jár a meleg, párás időjárás. A védekezések, a megelőzés érdekében, nyomatékosan ajánlottak. A mostani héten a strobilurin hatóanyagú készítmények használata javsolt.

A szőlőmolyok első nemzedékének rajzása lezárult. A lárvák többsége L3-as stádumban van. Ellenük a jelenlegi időszakban a foszforsavészterek használata javasolt.

A virágzás után a szőlőnek fokozott mértékben szüksége van cinkre. A Folicare Zn lombtrágya kijuttatásával jelentősen segíthetjük a szőlőt a legkedvezőbb kötődés utáni fejlődés elérésében. A Zöldítő használatával hasonlóan jó eredménnyel számolhatunk. A jól lombtrágyázott szőlő levélzete már ebben az időszakban is sötétzöld, erős szövetű, a betegségeknek fokozottabban ellenálló.


2007.06.07.        Jól lombtrágyázott szőlő levélzete (Bati-kereszt)            

06.01-06.07.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg  
                                                          oC                                                            mm

Szekszárd                                         20,1                                                         10,2

Iván-völgy                                        19,7                                                         14,6

Bati-kereszt                                      18,9                                                         25,2

Kajmád                                              19,4                                                         21,4

Görögszó                                           19,8                                                         22,6

Bátaszék                                           19,9                                                         64,2

Paks                                                  19,8                                                          8,6

Bonyhád                                            19,7                                                         31,2


A permetezések során kiemelkedő jelentősége van a jó fedettségnek. A mostani időszakban, mivel a tömeges fertőzések előtt vagyunk még, ez fokozottabban igaz. A strobilurinok kitűnő készítmények, de csak ott képesek kifejteni intenzíven a hatásukat, ahol megtapadtak a levélen. Szállítódásuk korlátozott a növényi szövetekben. A fürtrészek védelmét is ebben a gondolatmenetben végezzük. A gyakori és akár nagy mennyiségű esők sem mossák le ezeket a készítményeket, de csak ott védenek, ahol rákerültek a levélre. 10-12 napos hatástartamukra biztonsággal számolhatunk a permetezést követően.

Strobilurin hatásmechanizmus


A felszívódó készítményeknél, különösen meleg időben, 7-8 napnál tovább ne számoljunk hatásukkal. A kezdeti hatásuk gyors, a már megtörtént fertőzéseket erősen blokkolják, de tartamhatásuk meg sem közelíti a strobilurinokét. 

A zöldmunkákra is fordítsunk kellő figyelmet. A szőlő lombozata már sűrű, és a hónaljhajtások fejlődése is fokozott. Hajtásválogatással sokat segíthetünk a szőlőnek a megfelelően tagolt lombozat kialakításában.
Az esők után a gyomok tömegesen kelnek, a gyomirtásra is fokozott figyelmet kell fordítani.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Topas 100 EC, Basudin 600 EW 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.