Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.05.31.)

2007.05.31. 12:29

 

Az utóbbi hét csapadékokkal sűrűn tarkított és emellett meleg időjárása további fertőzési hullámokat indított el a lisztharmat és a peronoszpóra esetében is. A perenoszpóra 2 fertőzési hulláma mellé most újabb 3 társult. A jövő hét folyamán nagy valószínűséggel számíthatunk a betegség tüneteinek tömeges megjelenésére is. A liszhamat fertőzés már megjelent a leveleken a borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt héten tovább erősödött a fellépése.

A virágzás általában gyorsan és kedvezően zajlott a borvidéken. A kötés aránya is jónak ítélhető. Az éppen megkötődött bogyók számára fokozott veszéllyel jár a meleg, párás időjárásban a gombabetegségek fellépése. A jövő hétre várható tömeges peronoszpóra tünetek megtizedelhetik a kötödő fürtöket, ezért a védekezések nyomatékosan ajánlottak. A tünetek tömeges megjelenése esetén, egy fertőzési hullám alkalmával, 30%-os is lehet a fürtrészek leszáradásának aránya. Peronoszpóra tüneteket csak elvétve észleltünk a borvidéken. Egyenlőre csak levéltünetekkel találkoztunk. Ez mellett, ismerve a betegség 10-17 napos lappangási idejét, a növényi szövetekben lévő fertőzések már sok helyen - a pillanatnyi tünetmentesség ellenére - folyamatban lehetnek.

A gyakori esők miatt a bogyók egy része áldozatul esett a botrisznek. A jelenséget nehéz észrevenni a gyors virágzás és letisztulás miatt, de ezek a helyek a későbbiekben gócpontjai lehetnek a botritisz további kártételének. 

A szőlőmolyok rajzása még mindig tart. Ezzel párhuzamosan a kis hernyók többsége L2-L3-as stádumban van. Az idei évben a lárvák száma magas. Ellenük a jelenlegi időszakban a foszforsavészterek használata javasolt.

A virágzás után a szőlőnek fokozott mértékben szüksége van cinkre. A Folicare Zn lombtrágya kijuttatásával jelentősen segíthetjük a szőlőt a legkedvezőbb kötődés utáni fejlődés elérésében. A Zöldítő használatával hasonlóan jó eredménnyel számolhatunk.

05.25-05.31.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg  
                                                          oC                                                            mm

Szekszárd                                         21,5                                                         19,2

Iván-völgy                                        19,2                                                         15,6

Bati-kereszt                                      18,4                                                         22,4

Kajmád                                              18,6                                                         14,8

Görögszó                                           19,7                                                         16,8

Bátaszék                                           18,2                                                         10,8

Paks                                                  18,4                                                         14,6

Bonyhád                                            18,7                                                         15,2

A permetezések során kiemelkedő jelentősége van a jó fedettségnek. A mostani időszakban, mivel a tömeges fertőzések előtt vagyunk még, ez fokozottabban igaz. A strobilurinok kitűnő készítmények, de csak ott képesek kifejteni intenzíven a hatásukat, ahol megtapadtak a levélen. Szállítódásuk korlátozott a növényi szövetekben. A fürtrészek védelmét is ebben a gondolatmenetben végezzük. A gyakori és akár nagy mennyiségű esők sem mossák le ezeket a készítményeket, de csak ott védenek, ahol rákerültek a levélre. 10-12 napos hatástartamukra biztonsággal számolhatunk a permetezést követően.

A felszívódó készítményeknél, különösen meleg időben, 7-8 napnál tovább ne számoljunk hatásukkal. A kezdeti hatásuk gyors, a már megtörtént fertőzéseket erősen blokkolják, de tartamhatásuk meg sem közelíti a strobilurinokét.


      

A zöldmunkákra is fordítsunk kellő figyelmet. Igazán most kezd besűrüsödni a szőlő lombozata, és a hónaljhajtások fejlődése is fokozott. Hajtásválogatással sokat segíthetünk a szőlőnek a megfelelően tagolt lombozat kialakításában.
Az esők után a gyomok tömegesen kelnek, a gyomirtásra is fokozott figyelmet kell fordítani.

 A

 

ajánlata erre a hétre: Quadris Max, Topas 100 EC, Basudin 600 EW 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.