Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2007.05.24.)

2007.05.23. 10:33

 

Az utóbbi napok csapadékos és meleg időjárása újabb fertőzési hullámokat indított el a lisztharmat és a peronoszpóra esetében is. A virágzás általában 10%-os a borvidéken. A virágzás kezdetén lévő szőlő számára fokozott veszéllyel jár a meleg, párás időjárásban a gombabetegségek korai fellépése. A virágzás alatt erős fertőzési hullám tizedelheti meg a virágzó-kötödő fürtöket, ezért a védekezések nyomatékosan ajánlottak. A lisztharmat levéltünetei néhány ültetvényben már tömegesen megjelentek. Peronoszpóra tüneteket még nem észleltünk a borvidéken.

Járvány még nem alakult ki, de a veszélye fokozott. A gomababetegségek ellen a jelenlegi helyzetben a megelőzésben kiemelkedő hatékonyságú strobilurin hatóanyagú készítmények ajánlottak. A lisztharmat erősebb fertőzési nyomására tekintettel a Quadris Max, az Eclair és a Cabrio Top használata javasolt leginkább. Felszívódó szerek használata is indokolt lehet ott, ahol már kialakult liszharmat-fertőzések vannak. Ezeken a helyeken a Topas, a Falcon, a Systhane vagy a Flamenco használata javasolt. A virágzás alatt fellépő botritisz ellen is védekeznünk kell. A Quadris Max a benne lévő folpet hatóanyag révén megfelelő védelmet nyújt a virágzás alatt a szürkepenész ellen is. A folpet hatóanyagot, ahol nem tartalmazza a szer kombinációs partnerként, kiegészítésként tegyük hozzá a permetléhez.

A szőlőmolyok rajzása már öt hete elkezdődött, de még mindig tart. A kis hernyók többsége L1-L2-es stádumban van. Az idei évben eddig nem látott tömegben rajzottak a lepkék, és a lárvák száma is magas. Ellenük a jelenlegi időszakban a Basudin vagy a Mospilan használata javasolt.

A virágzás alatt a szőlőnek fokozott mértékben szüksége van a Bórra. A Folicare Bór lombtrágya kijuttatásával jelentősen segíthetjük a szőlőt a legkedvezőbb kötődés elérésében. A Zöldítő használatával hasonlóan jó eredménnyel számolhatunk.


05.17-05.24.                        Heti átlaghőmérséklet                              Csapadékösszeg  
                                                          oC                                                            mm

Szekszárd                                         20,1                                                         13,2

Iván-völgy                                        19,7                                                         12,8

Bati-kereszt                                      19,2                                                         14,6

Kajmád                                              18,6                                                         13,7

Görögszó                                           18,3                                                         12,8

Bátaszék                                           19,1                                                         22,4

Paks                                                  18,6                                                         14,2

Bonyhád                                            18,4                                                         16,4

A permetezések során kiemelkedő jelentősége van a jó fedettségnek. A mostani időszakban, mivel a tömeges fertőzések előtt vagyunk még, ez fokozottabban igaz. A strobilurinok kitűnő készítmények, de csak ott képesek kifejteni intenzíven a hatásukat, ahol megtapadtak a levélen. Szállítódásuk korlátozott a növényi szövetekben. A fürtrészek védelmét is ebben a gondolatmenetben végezzük. A gyakori és akár nagy mennyiségű esők sem mossák le ezeket a készítményeket, de csak ott védenek, ahol rákerültek a levélre. 10-12 napos hatástartamukra biztonsággal számolhatunk a permetezést követően.

Sokan vélik, joggal, hogy a virágzás alatt jobb kerülni a permetezéseket, de járványveszélyes időszakban, amilyen a mostani, a termésmennyiség szempontjából nagy kockázatot jelent a 12 napnál hosszabb időszakra magára hagyott szőlő. 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.