Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.05.15.)

 

Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor.

Érvényes: 2014.05.22-ig.

Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor.

 

 

A múlt héten számottevő csapadék esett a Borvidéken. A változékony időjárás hatására közepes ütemű a fejlődés. A szőlő hajtásai jelenleg átlagosan 40-50 cm-es hosszúságúak. A kis fürtök megnyúlása megkezdődött. A fürtök száma alapján jó termés ígérkezik. A mostani időjárás hasonlít a 2010-es évi ilyenkori időszakhoz. Jelentős lehűlés és csapadék érkezett a ciklonnal, remélhetőleg a mostani rövidebb és kevésbé csapadékos lesz a 2010-ben előfordultnál. (2010-ben 210 mm csapadék esett a május során.)

Néhány helyen a csapadékkal kisebb-nagyobb jég is érkezett, de jelentős kárról nem tudunk. Sióagárd környéke és a Decsi-hegy kapta a legnagyobb mennyiséget.

 

 

 

 

 

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de napokon belül várható az első primer tünetek megjelenése a leveleken. A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban - legkésőbb május 17-ig - meg kell kezdeni. A permetezésre most még elégséges kontakt készítmények használata. Kén és valamilyen peronoszpóra elleni kontakt készítmény együttes használata a legcélravezetőbb.

 

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá. A fejlődésben visszamaradott, rövid hajtások később sem jönnek rendbe maguktól, ezért az ilyen helyeken - ahol a növekedés szemmel láthatóan visszafogott - feltétlenül indokolt az atkaölő-szeres kezelés.

 

 

 

 

Több helyen találkozhatunk a leveleken lévő kisebb-nagyobb sárga foltokkal. A fonáki részen ugyanilyen folt látható. Ne ijedjünk meg, ezek a sárga, sárgásfehér foltok a szántóföldi kultúrákban az elmúlt hetekben történt gyomirtások „eredményei”. A szántóföldről a szél által felkapott porszemcsék felületén utaznak a szőlőlevélig a gyomirtó szerek. A levélen megtapadva, leginkább a reggeli harmat vagy eső hatására aztán oldatba kerülnek a vegyszerek, és okozzák a képen látható tünetetek. Nincs semmi teendőnk, a tünetek maguktól elmúlnak néhány hét alatt. Amennyiben a fonáki oldalon azonban penészgyep található a folt területén, akkor már más a helyzet, ez esetben a peronoszpóra jelent meg az ültetvényben.

        

 

 

 

 

A jelenlegi helyzet a peronoszpóra tekintetében bizonytalan. Egyrészt a tavalyi évről áttelelt fertőzőanyag mennyisége kicsi. Másrészt száraz volt a március, de nagyon meleg. Áprilisban is meleg volt az idő és esett 50 mm csapadék. Májusban már most 30-40 mm körül tartunk, és tudvalevőleg az április időjárása meghatározó a peronoszpóra talajon áttelelt szaporítóképleteinek további sorsát tekintve. Reméljük, az idei évben csak később indul a peronoszpóra járvány.

 

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 5 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmény használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és a cserebogarak is károsítják még a szőlőt. 

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.

 

  

 

A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést újra glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag kifejezetten környezet-kímélő, ezért az integrált termesztésben is felhasználható.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 05.09 - 15.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

13,5

32

 Iván-völgy

13,5

31

 Bati-kereszt      

13,3

32

 Kajmád   

13,2

36

 Görögszó  

13,6

48

 Bátaszék  

13,5

52

 Paks  

13,3

36

 Bonyhád     

13,2

56

 

 


 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

Csongrád megyében, elsőként az országban, az idei évben megtalálták az első kelő amerikai szőlőkabóca lárvákat. Ezek után majd lassan a Borvidéken is számítani lehet az első amerikai szőlőkabóca lárvák kelésére.

 

 

Péntekenlassan lassul a szél és gyengül a hideg, de heves zivatarok várhatók. Szombat, vasárnap kevesebb, gyengébb zivatarfoltok között, változóan felhős idő, fokozatos enyhülés valószínű.Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidékünkön 35 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Bravo 500

szőlőmolyok ellen Affirm, Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.