Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.05.22.)

 

Kiadva: 2014.05.22. 12:00-kor.

Érvényes: 2014.05.29-ig.

Várható frissítés: 2014.05.29. 12:00-kor.

 

 

 

 

 

 

A szőlő erősen fejlődött az elmúlt napokban. Jelenleg a hajtások átlagosan 70-80 cm-es hosszúságúak. A múlt heti hideg, csapadékos idő, "egyhetes" eső már a múlté, jelenleg a meleg okoz perzselési veszélyt a permetezések alatt. Sok fajta esetében nagyon vékony az újonnan képződő levélszövet. A sok vitorla is érzékeny a perzselésre, csak a késő délutáni vagy az esti órákban permetezzünk.

 

 

Megjelentek a peronoszpóra első levéltünetei a Borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt időszakban számottevő csapadék esett a Borvidéken. A számottevő csapadék miatt, a csapadékos napokban biztosan újabb fertőzési hullám indult el nemcsak a peronoszpóra, de a lisztharmat esetében is.

 

A peronoszpóra tavalyi fertőzését követően jelenleg is folyamatosan tart a tavalyi levélmaradványok szétesése a talaj felszínén. Ebből szabadulnak ki a fertőző oospórák. Ezek tömegesen fertőzik a lombozatot és a fürtöket.

 

 

 

A betegségek korai megjelenése, illetve a számukra jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. A peronoszpóra a még nem virágzó fürtöket ilyenkor tömegesen támadhatja, ami jelentős kárt okozhat.

 

 

 

 

 


A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan, de már gyengén rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 3 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

 

 


 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

A Borvidék melegebb fekvésű domboldalain virágzik a vadszőlő, ezt szokta követni 10 nappal a nemes szőlő. Május utolsó napjaiban megkezdődhet a szőlő virágzása a Borvidéken.

 

 

 


A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A 10 nap múlva virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket.

 

 

 

 

 

 

 

Ha az ültetvény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést is glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag kifejezetten környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.           

 

 

 

 

 

 

 

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel (200-250 l/ha) is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét.

 

 

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Az ilyen tőkék már messziről mutatják, hogy nincs rajtuk növekedés, a tőkesor "ablakos".

 


 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

  

 

 05.16 - 22.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

15,6

24

 Iván-völgy

15,5

25

 Bati-kereszt      

15,4

22

 Kajmád   

15,3

27

 Görögszó  

15,6

29

 Bátaszék  

15,5

32

 Paks  

15,3

23

 Bonyhád     

15,1

26

 

 

 

 

 


 

 

 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

 

Az ország több helyén megtalálták az első kelő amerikai szőlőkabóca lárvákat. Hozzánk legközelebb Pécs mellett jelezték a lárvák kelését. Ezek után majd a Borvidéken is számítani lehet az első amerikai szőlőkabóca lárvák kelésére. Figyelemmel kísérhetjük a lárvakelés alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/  weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát és a fogott egyedek számát. Tolna megyében egyelőre még nem észleltük a kártevő lárváit.

 

 

 

Péntek nagy valószínűséggel jelentős eső nélküli, erős felmelegedés, a hétvégén már közel 30 fokos, délutáni hőmérséklet várható, zivatarfoltokkal. Keddtől, szombatig valószínűleg enyhül kissé a meleg. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidékünkön 3 mm csapadék várható. Az időjárás-előrejelzés 05.22-én (csütörtökön) készült, az ebből az időpontból előrelátható időjárást jelzi előre. A kiadás napjától távolodva a későbbiekben ez jelentősen változhat, ezért adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

atkák ellen a Vertimec 1,8 EC lehetőség szerint önmagában kijuttatva

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG

szőlőmolyok ellen Affirm, Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium

 


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.