Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.07.24.)

 

Kiadva: 2014.07.24. 12:00-kor.

Érvényes: 2014.07.31-ig.

Várható frissítés: 2014.07.31. 12:00-kor.

 

Készüljünk fel a szürkepenész támadására!

 

Csapadékos időjárás, enyhe meleg kedvez a rothadásnak. A folyamatos zivatarok, esők most már károkat is okoznak a szőlőben. A viharos szél vagy a zivatarral érkező jég sok helyen a bogyókat is károsította. A szőlőlisztharmattal folytatott küzdelem során az idei évben megbizonyosodhattunk, hogy a rövid permetezési fordulók és a megelőzés a leghatásosabb védekezési mód. Július végén, az eddig nem fertőződött fürtökön már nem jelenik meg újabb lisztharmat tünet, viszont a levelek ilyenkor fertőződhetnek fokozottan. A fertőzött fürtökön a felszívódó hatóanyaggal való permetezés még mindig megmentheti a beérni képes bogyókat.

 

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idei évben. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök.

 

 

 

Napon fejlődő egészséges fürt.

 

 

 

 

Ugyanazon a tőkén árnyékban fejlődő lisztharmatos fürt (Baranya-völgy, 2014.07.22.)

 

 

A lisztharmat és a peronoszpóra miatt károsodó levelek gyengén vagy alig vesznek részt a bogyók érésének támogatásában, amely a minőség romlását eredményezheti. Az idei termés minőségén kívül hasonlóan fontos, hogy a kórokozók áttelelő képleteinek képződése idején tegyünk meg mindent azok gyérítése érdekében, hogy a járványveszélyes idei évet ne kövesse hasonló.

 

Az utóbbi napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a betegségek erősen veszélyeztetnek. Bár a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagy termés várható, de még mindig erős védelmet kell folytatni. Még nem lehet átállni a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében/megállításában. Ez főleg a peronoszpórára igaz.

A fürtök lassan záródnak. Egy-két ültetvényben elvétve már zsendülő bogyók is vannak (Pinot Noir, Kékfrankos). Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, ami csak általában igaz.

 

 

 

A mostani időszakban még jelentős veszély leselkedik a szőlőre. Az elmúlt napokban 2 új fertőzési ciklus indult el peronoszpóra esetében.

 


 

Peronoszpórás fürt (Baranya-völgy. 2014.07.22.)

 

 

Ennek tünetei az elkövetkező napokban fognak megjelenni. Ez mellett a lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Ezen okok miatt továbbra is folytatni kell az erős védelmet szőlőben a gombabetegségek ellen.

A múlt héten néhány helyen kevés jégeső is esett. Leginkább csapadékkal társulva. A legtöbb helyen - főleg ahol azonnal védekeztek - beszáradtak a jég által okozott sérülések. A termésben talán nem jelentenek ezek a beszáradt részek jelentős veszteséget, de mivel szüretig a fürtön maradnak a károsodott bogyók, ezek az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A záródó fürtökön ez az utolsó jó lehetőség a kocsányhoz és a bogyók belső felületéhez odajuttatni a növényvédő szert.

A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is azt tapasztalhatja, hogy az érzékenyebb fajtákban a betegség továbbra is terjed.

 

 


Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is folyamatosan veszélyeztet. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. A bogyókban fejlődő peronoszpóra sokszor csak igen lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen közvetlenül permetezés után vagyunk. A bogyókban bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést már nem tudjuk  megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket "megállíthassuk". Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, folpet, mankoceb) hatóanyag is van.

 

A héten a tarka szőlőmoly tömeges rajzása már csökkent (fogás: 3 db/csapda-hét), a rajzáscsúcson túljutottunk. A  napokban folyamatos a párzás és a tojásrakás.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” a nyár folyamán, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag környezet-kímélő, ezért az integrált (AKG) termesztésben is felhasználható.   

     

 

 

Gondoljunk a lombtrágyák használatára. Két okunk is lehet rá. Az idei nagy termés mellett gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek. A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Már ebben az időszakban gondolni kell a hiánybetegségekre. Augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 07.18 - 24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,5

32

 Iván-völgy

22,4

30

 Bati-kereszt      

22,4

27

 Kajmád   

22,3

31

 Görögszó  

22,4

26

 Bátaszék  

22,4

18

 Paks  

22,4

31

 Bonyhád     

22,3

23

 

 

Egész héten gyakori záporok, 1-2 napos, enyhülés, de péntektől, hétfőig már ismét kánikula várható. A következő 7 napban a Borvidékünkön 24 mm csapadék várható. Az időjárás-előrejelzés 07.24-én (csütörtökön) készült, az ebből az időpontból előrelátható időjárást jelzi előre. A kiadás napjától távolodva a későbbiekben ez jelentősen változhat, ezért adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

atkák ellen a Vertimec 1,8 EC lehetőség szerint önmagában kijuttatva

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen Quadris Max

szürkepenész ellen Switch 62,5 WG vagy Chorus 50 WG

szőlőmolyok ellen Affirm, Karate Zeon 5 CS

amerikai szőlőkabóca ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Prémium


A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

 

 

 

Aranyszínű sárgaság fitoplazma

 

 Jelenlegi helyzet:

 

Környezetkímélő védekezési lehetőségek a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma kabóca vektora ellen

          Védekezni kell a fitoplazmát terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca ellen. A kártevő jelenleg L4-L5 lárvastádiumban van (öt lárvafejlettségi fokozat ismeretes), e fejlettségnél már képes átvinni a kórokozót a beteg tőkékről az egészségesekre. Az ország több helyén (Csongrád, Balaton déli része) már az imágókat is fogják a csapdák.

           A permetezések tervezésekor a gazdálkodónak szigorúan be kell tartania a törvényi előírásokat (43/2010.(IV.23.) FVM rendelet 15.§.), mely szerint méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos) készítménnyel virágzó növényállomány (ide értendő a nem virágzó kultúrában előforduló virágzó gyomok is) kezelése tilos!

Méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos) szereket csak az engedélyokiratba foglalt kiegészítés birtokában, a méhkímélő technológia pontos alkalmazásával szabad kijuttatni!

E szerint a kezelés csak a csillagászati napnyugta előtt 1 órával kezdhető meg és még aznap 23.00 óráig be kell fejezni.

Amennyiben a méhek a megjelölt időszakban még a virágzó növényállományt látogatják, a permetezés nem kezdhető meg! Szigorúan tilos a permetezést a hajnali, vagy reggeli órákra időzíteni (befejezni).

           Ha a kezelendő szőlőterület szomszédságában virágzó kultúrnövény (pl. napraforgó) van, a permetezés szintén nem végezhető. A méhek kímélése érdekében a gazdálkodó és a közelbe települt méhész között tájékoztató kapcsolat felvétel indokolt.

     A környezetkímélő, integrált növényvédelem legfontosabb követelménye a méhek védelme. A károkozó termelőket a kártérítésifelelősség mellett növényvédelmi bírság is sújtja, ezért mindenki törekedjen a szakszerű védekezések megvalósítására (szeles időben ne permetezzünk, lehetőleg az esti órákban szórjuk ki az engedélyezett készítményeket (az engedélyezett dózisban).

 

           Az amerikai szőlőkabóca ellen a zsendülésig rendszeresen védekeznünk kell. Erre az alábbi készítményeket javasoljuk:

Készítmény

Hatóanyag

Forg.kategória

Méhveszélyesség

Korlátozások

ACTARA SC

tiametoxam

II.

Kifejezetten kockázatos

Fürtzáródásig,

évente max. 3x

KARATE ZEON 5 CS

lambda-cihalothrin

III.

Mérsékelten

kockázatos

Fürtzáródásig, évente max. 2x

Méhkím.technol.!

DECIS MEGA

deltametrin

II.

Mérsékelten

kockázatos

Zsendülésig, évente max. 2x

Méhkím.technol.!

SPIN TOR

spinosad

II.

Mérsékelten

kockázatos

Zsendülésig, évente max. 3x

LASER

spinosad

II.

Mérsékelten

kockázatos

Zsendülésig, évente max. 3x

 

Bővebben lásd lent.

 

 

ÚJ BETEGSÉG !!!

   

Aranyszínű sárgaság fitoplazma

 

Aranyszínű sárgaság fitoplazma tünete a szőlő levelein

 

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasmaa szőlő veszélyes új károsítója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A vektor (kabóca) elleni védekezés hiányában a tőkék 80-100 %-a befertőződhet, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhat. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő kémiai eljárás. A betegséget okozó fitoplazma, azaz sejtfal nélküli baktérium bejelentési kötelezettség alá tartozó karantén károsító. Besorolása azt jelenti, hogy az Európai Unió egyes területein előfordul, de behurcolása és terjesztése tilos. A betegség pusztítását először 1949-ben a délnyugat-franciaországi Armagnac vidékén tapasztalták. Olaszországban 1973-ban észlelték először. Spanyolországban a francia határ közelében, Katalóniában következett be az első fertőzés 1996-ban. Portugáliában először 2007-ben észlelték a betegséget az ország északi részén.Közép-Európában Szerbiában 2002-ben azonosították először a középső-déli területeken. Svájcban Ticino tartományban van jelen 2004 óta. Szlovéniában az első fertőzött növényeket 2005-ben az Adriai-tengerpart közelében találták. Három évvel később már az ország keleti, azaz Magyarországhoz közeli területén is bekövetkezett a fertőzés. Ausztriában 2009-ben jelentkezett a betegség Stájerországban. Horvátországban 2009-ben jelent meg az első fertőzött körzet. A betegség gazdasági jelentőségét mutatja, hogy bár számos fertőzött területet tartanak nyilván a tagállamok, túlnyomó többségükben még mindig felszámolási intézkedéseket kell tenni a terjedés megállítására. Magyarországon 2013. augusztus 30-án mutatta ki először a kórokozó jelenlétét (Zala megyében) szőlő növényben és a Scaphoideus titanus kabócában a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma.

A kezdeti tünetek közé tartozik az ízközök rövidülése. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, és kialakul a betegségre jellemző, levélszél felé történő, háromszög alakú sodródás. A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg, a levélfelület fémszínű lesz.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma a fertőzött növény háncsrészében él, terjedésre önmagában nem képes. Távoli új területekre és ültetvényekbe fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Ültetvényen belül és kisebb távolságra az Európába a 20. század első felében behurcolt amerikai szőlőkabócával (Scaphoideus titanus) terjed, a vektor szívogatásával kerül át egészséges növényekbe, megfertőzve azokat.

 

Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

Az amerikai szőlőkabóca egynemzedékes, tojás alakban telelő faj. A nőstények a tojásaikat a két éves cser foszló kérge alá helyezik. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július második dekádjáig tarthat. Az L1-L3 lárvák főleg a hajtások alsó leveleinek fonákán tartózkodnak, közel azokhoz a vesszőkhöz, ahová a nőstények tojásaikat lerakták. Az imágók július elejétől-közepétől jelennek meg – először a hímek, később a nőstények –, és egészen szeptember végéig, október elejéig jelen vannak. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége-augusztus közepe közötti időszakra esik.

 

A fitoplazma terjedése megakadályozásának egyik kulcsfontosságú intézkedése a terjesztő vektor elleni védekezés. A vektorok egyedszámának gyérítését a szőlő gondos metszésével, a nyesedék elégetésével, a rügyfakadás előtti olajos permetezéssel, a tenyészidőben pedig a lárvák és az imágók elleni növényvédő szeres (Actara SC) kezeléssel tudjuk megoldani.

 L3-as lárva

 

 

 

  L5-ös lárva

 

 

Tolna megyében 2014. június 2-án találtuk meg az első lárvákat a Kölesdi megfigyelőhelyen. Az amerikai szőlőkabóca lárvákat egy fehér papírlapra tudjuk lerázni a lombozatról. Szabad szemmel nehezen, de megfigyelhető a kis lárva. Jellegzetessége, hogy pattog. Figyelemmel kísérhetjük a lárvakelés alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/  weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. Jelenleg a lárvák L4-L5-ös fejlettségűek. A kártevő ellen a virágzás után javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara). Az Actara, mint a leghatásosabb készítmény, az engedélyokirata előírása alapján szőlőben csak gyümölcskötődés kezdetétől (elvirágzás után) használható.

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt.

A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem.

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz hatóanyagú permetező szerek).

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html