Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.)

Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.05.21-ig.

Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor.

 

 

 

A szőlő hajtásai jelenleg 20-60 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt 7 napban a csapadék egy részletben hullott, 15 mm. A meleg időjárás következtében a szőlő hajtásai gyorsan fejlődtek. A fürtkezdemények most már jól láthatóak. Nagy számuk alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a téli és a tavaszi időjárás nem okozott kárt az idei terméskezdeményekben.

 

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A lisztharmat szaporítóképletei most már fokozatosan aktivizálódnak és május első felében elindíthatják az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ez azonban csak elvi lehetőség, a gyakorlat azt mutatja, hogy a május 18-20 körül elindított növényvédelmi technológia védelmet ad a betegség ellen, még annak korai fellépése esetén is. A szőlősgazdák egymást is "spannolják" az "elkezdtem a védekezést" kijelentésekkel, ill. hallják, hogy az üzemek már elkezdték a permetezéseket. Ennek ellenére még nem javasoltuk a szőlővédelmet elindítani május 14-e előtt. A hét végén a bizonytalanabbak és a kissé félősek azonban biztos megkezdik a védekezéseket. Mindenképpen meg kell azonban jegyezni, hogy Borvidékünkön a legkorábbi lisztharmattünetek május 17-körül jelentek meg az elmúlt években, de ezek legtöbbször nem tömegesek és csak elszórtan fordultak elő.

 

 

 

Szőlő-gubacsatka kártétele

 

A mostani időszakban inkább az atkák elleni védelemre helyezzük a hangsúlyt, ahol a helyzet ezt indokolja. A fiatal hajtásokat több helyen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

 

 

Szőlő-levélatka kártétele

 

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 26 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 15-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a főrajzásban - azaz most - kell kijuttatni. Bár már a rajzás túljutott a csúcsán és leszállóágban van a fogott lepkék számának alakulása, a kitinszintézis-gátló készítmények használata még teljesen helyénvaló a mostani időszakban.

 

 

 

Az első zöldmunka ideje is eljött. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat folyamatosan távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

 

A hajtásválogatás is indokolt a jól fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.  A fürtkezdemények most már jól láthatóak, így a fürtkezdeménnyel rendelkező hajtásokat egyenletesen "elrendezhetjük" a tőkéken hajtásválogatással.

 

 

Néhány levélen megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek (kép alább). Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél, elsősorban a napraforgónál, használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség hatására aktíválódnak és folttüneteket okoznak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz.

 

 

 

 

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 


 

 

 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

 

Heves megyében, elsőként az országban, az idei évben megtalálták az első kelő amerikai szőlőkabóca lárvákat. Ezek után majd lassan a Borvidéken is számítani lehet az első amerikai szőlőkabóca lárvák kelésére.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

  

 

 05.08-14.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

16,7

15

 Iván-völgy

16,6

16

 Bati-kereszt      

16,4

16

 Kajmád   

16,3

14

 Görögszó  

16,5

15

 Bátaszék  

16,5

12

 Paks  

16,2

11

 Bonyhád     

16,2

14

 

 

 

Pénteken erős lehűlés, sok eső, hétvége és hétfő szárazabb, de felhős, szombaton hűvös idő, kedd, szerda, csütörtök erős felmelegedés valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

lisztharmat ellen Thiovit Jet, Topas 100 EC

peronoszpóra ellen Bravo 500

szőlőmolyok ellen Affirm, Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Prémium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.