Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.)

 

Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.05.28-ig.

Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor.

 

 

A meleg napok hatására felgyorsult a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 80 cm feletti hajtásnövekedést is. A múlt héten 11 mm csapadék esett a Borvidéken.

A gyors növekedésnek és a csapadéknak köszönhetően a szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg.

Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során viszont figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

Az időjárási adatokból kiindulva az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A hétvégére ígért párás, zivataros időben jelentős fertőzések indulhatnak el. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de rövidesen várható az első tünetek megjelenése a leveleken. (Más források már beszámoltak a betegség első, elszórt tüneteiről.)

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni fokozott védelmét  a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A szőlő eddig "elnőtte" az atkakártételt, a hajtások fejlődését nagy számú atka sem tudta korlátozni az idei évben.

A tarka szőlőmoly rajzása nem csökkent. Szex-feromon csapdáink átlagosan 18 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák a napokban megjelentek. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt.

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A jövő héten virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.


 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

A Borvidéken az első amerikai szőlőkabóca lárvák kelése megkezdődött. A fiatal, kelő lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 05.15-21.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,4

11

 Iván-völgy

20,2

12

 Bati-kereszt      

20,1

12

 Kajmád   

20,3

11

 Görögszó  

20,4

9

 Bátaszék  

20,5

9

 Paks  

19,8

12

 Bonyhád     

19,9

11

 

Szombat, vasárnap kismértékű enyhülés és ismétlődő eső, hétfőtől, csütörtökig kevesebb csapadék, emelkedő hőmérséklet valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.