Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.28.)

 

Kiadva: 2015.05.28. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.06.04-ig.

Várható frissítés: 2015.06.04. 12:00-kor.

 

A szőlő közepesen fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg a hajtások átlagosan 80-100 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. A sok csapadék hatására kissé lelassult a növekedés az elmúlt időszakban. Az utóbbi napokban 70 mm eső esett, májusban összesen már 100 mm fölött tartunk.

A csapadékos napok alatt azért nem volt olyan hideg, hogy a fejlődés teljesen megtorpanjon, ezért a virágzás várható időpontja előbbre tolódik a megszokottnál, néhány fajtában már meg is kezdődött. Megkezdte a virágzást a Kékfrankos és a Chardonnay is.

Ezzel párhuzamosan a lisztharmat-veszély fokozott az ültetvényekben. Tüneteket még továbbra sem találtunk, de napokon belül robbanásszerűen megjelenhetnek az ültetvényekben  a gomba első levéltünetei.  

Az elmúlt napokban leesett jelentős mennyiségű csapadék hatására erős lehetséges fertőzési hullám indulhatott el mindkét betegség - a lisztharmat és a peronoszpóra - esetében. A virágzás közelsége és a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. Nagyon fontos a jó fedettség. Törekedjünk a minél teljesebb, tökéletesebb fedettség elérésére.
A magas páratartalom és a melegedő időjárás együtt a lisztharmatnak nagyon kedvez. Most leginkább erre a betegségre kell figyelmet fordítani.


A tarka szőlőmoly továbbra is rajzik, de már csak szórványosan. Szex-feromon csapdáink átlagosan 2 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt és alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

A levélatkák továbbra is visszafoghatják egyes hajtások növekedését. Ilyen esetben speciális atkaölő szereket juttassunk ki. A képen látható atkás hajtás nagymértékben lemaradt a növekedést tekintve a mentes hajtástól. Ezeken a részeken megfelelő termés nem várható.


A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

A permetezések során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

 

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni.

 

 

 

 

A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 


 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

A Borvidéken az első amerikai szőlőkabóca lárvák kelése megkezdődött. A fiatal, kelő lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 05.22-28.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

15,3

71

 Iván-völgy

15,2

68

 Bati-kereszt      

15,1

70

 Kajmád   

15,3

65

 Görögszó  

15,2

65

 Bátaszék  

15,2

62

 Paks  

15,1

64

 Bonyhád     

15,1

86

 

Péntektől, június 4-ig nagyrészt száraz, igen meleg időszak valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.