Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.06.04.)

 

Kiadva: 2015.06.04. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.06.11-ig.

Várható frissítés: 2015.06.11. 12:00-kor.

 

 

 Lisztharmat-veszély!

 

 

A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg fekvéstől és fajtától függően 10-70%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben. A meleg napok hatására intenzív a virágzás és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors  ütemű virágzás.  

A lisztharmat levéltünetei elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Az egy levélen lévő tünetek nagy száma alapján erős fertőzésre van kilátás az idei szezonban.

  

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt két hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

 

 

 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó és kontakt szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 3 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

A permetezések során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni.

 

 

A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell elkezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma) , amit terjeszt.

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusztnak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

 

L3-as fejlettségű lárva

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

  

 05.29-06.04.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,5

0

 Iván-völgy

20,1

0

 Bati-kereszt      

20,1

0

 Kajmád   

20,3

0

 Görögszó  

20,4

0

 Bátaszék  

20,6

0

 Paks  

19,8

0

 Bonyhád     

20,2

0

 

Június 10-ig igen meleg és nagyrészt száraz időszak, elszórt kisebb záporok várhatók. 10-én, jövő szerdán enyhülés, szél, kiadósabb záporok valószínűek. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC,

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.