Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.06.11.)

 

Kiadva: 2015.06.11. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.06.18-ig.

Várható frissítés: 2015.06.18. 12:00-kor.

 

 

 

 Továbbra is lisztharmat-veszély!


 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg virágzás végén van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. A meleg napok hatására gyors ütemű volt a virágzás. Sokan a meleg napok miatt aggódtak a kötés jó aránya miatt, de tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés megfelelő. Bár több helyen nem olyan nagy a megkötött bogyók száma, mint azt megszoktuk, de majd később kitelnek a szemek és szépek lesznek a fürtök.

Az elmúlt héten a lisztharmat és a peronoszpóra újabb tünetei jelentek meg a Borvidék ültetvényeiben. 


Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott kisebb záporok hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani zivataros időjárásban - fertőzheti a fiatal fürtöket.

 

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása kis intenzitású. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 lepkét fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az ábrán a tarka szőlőmoly idei évi rajzásmenetét kísérhetjük figyelemmel, az ábrán látható piros nyíl jelzi a jelenlegi időpontot. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban.

 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 liter körüli vízmennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 


A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

       

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt.


A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

 

A permetezések során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

 

 

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával - lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal - egész évre megoldhatjuk a problémát.

 

 

 

Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell elkezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma) , amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák még nem terjesztik a fitoplazmás betegséget. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusztnak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

 

 L3-as fejlettségű lárva

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

   

 

 06.05-11.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,6

1,8

 Iván-völgy

22,4

2

 Bati-kereszt      

22,2

2

 Kajmád   

22,3

4

 Görögszó  

22,4

2

 Bátaszék  

22,6

1,5

 Paks  

22,3

3

 Bonyhád     

22,1

4

 

 

Péntekre napos, száraz, meleg idő várható. Délután mérsékelt felhősödés következik. De zivatarnak akkor is kicsi a veszélye. Szombat, vasárnap erős kánikula, délutánonként erős zivatarfoltok valószínűek. Hétfőn, kedden, szerdán lehűlésre, gyakori esőre, zivatarokra van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.