Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.16.)

Kiadva: 2015.07.16. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.07.23-ig.

Várható frissítés: 2015.07.23. 12:00-kor.

 

 

Néhány fürtön már látni zsendülő bogyókat, de nem ez az általános még a Borvidék ültetvényeiben. A fürtzáródás általános, és még sok idő van vissza augusztus közepéig, mire a szőlő "biztonságos zónába" ér a betegségek elől. Ezért továbbra is fokozottan figyelni kell a betegségek elleni fellépésre.

 


 

A Borvidéken esett 10 mm körüli csapadék most lendületet fog adni a gombabetegségeknek. A fürtök még 3-4 hétig veszélyben vannak.

 

 

 

Az elmúlt héten tovább folytatódó párás időjárás hatására a Borvidéken továbbra is lisztharmatjárvány-veszély van. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.

 

 

 

Többektől is hallani, hogy szép a szőlő, nincs lisztharmat az ültetvényükben. Ennek ellenére a Borvidéken tett, mintegy 100 kisebb-nagyobb ültetvényt megszemlézve, bejárás alapján megállapítható, tapasztalható, hogy nincs lisztharmatmentes szőlő.

 

 

 

Egyes fajtákban igen erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. A nem védett ültetvényekben szinte teljes felületre kiterjedő fertőzéseket találtunk.

 

 

 

Az erősebben fertőzött helyeken folyamatosan védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap + kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A leállított fertőzések után a bogyón barnás-fekete elhaló gombaszövedék marad. Az erősebben fertőzött fürtökben a bogyók a továbbiakban - a növekedési anomáliák miatt - felrepednek. Kialakul a sérves bogyó. Ezeket a tüneteket általánosan látni a Borvidék szőlőiben.

 

 

 

Lisztharmat ellen, az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és  - ennek ellenére - a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a részbeni/teljes hatástalanságnak. Olvassuk el a lisztharmat elleni készítmények engedélyét, mert sokat közülük, csak 2-3 alkalommal lehet használni a gyártók ajánlása szerint egy évben. Ha ezeket a készítményeket egész szezonban folyamatosan használjuk, gyorsan rezisztencia alakulhat ki, ami oka lehet a lisztharmat előretörésének. Váltogassuk a készítményeket, és mindig adjunk a permetléhez kén (és meptildinokap) hatóanyagot, mert e két hatóanyag esetében nem alakul ki rezisztencia.


A lisztharmat mellett a peronoszpóra tünetei is elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek majd az elkövetkező időszakban. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mert a későbbiekben a levek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

 

 

 

A bogyókban fejlődő peronoszpóra meleg időben csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet - természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp - amikor éppen permetezés után vagyunk. A bogyókban már bent lévő - már szemmel is látható - fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos.


A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A második nemzedék lepkéinek rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink a héten nem
fogtak lepkét.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a nagy, 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 


 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen  kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 


 

Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak.

 

 

 

Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A múlt heti eső hatására most intenzíven fejlődnek a gyomok. Sok közöttük a veszélyes gyom (pl. parlagfű). Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt.

 

 


 

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

 

Az erős gyomosodás miatt fontos a megfelelő talajmunka elvégzése is a szőlőben. A szélesen járatott kultivátorozás nagyon jó hatású ebben az időszakban. A talajt is szellőzteti, mozgatja és a gyomokat is szépen irtja a megfelelő minőségben végzett talajmunka.

 


 

Ha elég közel tudunk menni a szőlőtőkékhez szinte alig marad kapálnivaló a sorok alatti részen. Az aprómorzsás föld elengedhetetlenül szükséges az érés időszakában a fürtök jó cukorgyűjtéséhez. A föld a nappal felszívott meleget éjszaka "visszaadja" a fürtöknek.

 


 

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékba tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek.

 


 

A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

 


 

Már most gondoljunk a lombtrágyák használatára. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés – a rügydifferenciálódás  - most alakul ki. A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése.

 


 

Már ebben az időszakban gondolni kell a hiánybetegségekre. Augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal. Ezen okok miatt kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 

 

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. Jelenleg a betegség ellen nem ismert kémiai védekezési mód.

 


  

A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tüneteket megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

 

 

 

A törzs átvágása után megfigyelhetőek a jellegzetes tünetek.

 

 

 

A kórokozó gombák eltömik testükkel a vízszállító edényeket, így a növény hirtelen lankad, fonnyad, majd gyorsan pusztul a barnulás feletti részen. Sokszor az egész tőkét érinti a száradás.

 

Egyes ültetvényekben igen erős gubacsatka fertőzéseket lehet találni. Speciális atkaölő szerekkel kell ezeken a részeken permetezni. Egy kezelés általában nem elég a kártevő visszaszorításához. Legalább két alkalommal meg kell permetezni a fertőzött részeket.

 


 

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara). Az Actara, mint a leghatásosabb készítmény, méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

 

 

    A meteorológiai állomások által mért adatok

 

   

 

 07.10-16.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,5

8

 Iván-völgy

21,3

7

 Bati-kereszt      

21,1

8

 Kajmád   

21,1

9

 Görögszó  

21,6

8

 Bátaszék  

21,8

8

 Paks  

21,3

7

 Bonyhád     

21,2

14

 

 

 

Legalább 1 hétig erősödő kánikulára, és csak kevés esőre számíthatunk. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Pergado Cu

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.