Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.23.)

 

Kiadva: 2015.07.23. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.07.30-ig.

Várható frissítés: 2015.07.30. 12:00-kor.

 

 

Rekord hőség, magas páratartalom.

 

 

Általában szépen művelt szőlőket lehet találni a Borvidéken. A következő két hétre ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor.

 

Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban.

 

 

A jól védett szőlőkben szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek.

 

 

A bogyók most már csak egyesével fertőződhetnek (fenti kép). De a jelenség nem gyakori a mostani időszakban, mivel nincs csapadék. Az elmúlt héten nem indult el új fertőzési ciklus peronoszpóra esetében azon a kevés helyen sem, ahol a betegség eddig szórványosan jelen volt. A betegség átmenetileg "felfüggesztette" tevékenységét. A meleg és száraz időjárás gátolja a peronoszpóra további élettevékenységét. A következő időszakban nem kell számolni a betegség terjedésével. Ez miatt a jelenlegi időszakban a réz tartalmú gombaölő szerek használata javasolt.

 

A lisztharmat számára viszont annál kedvezőbb a mostani időjárás. A párás levegő a lisztharmat számára kiemelkedően kedvező. Az elmúlt héten tapasztalt meleg, párás időjárás hatására a Borvidéken továbbra is járvány van.

 

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén)  áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

 

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idei évben. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna csak töredéke mértékben fertőződik lisztharmat által, mint az árnyékban lévő fürtök. A kitakart fürt azonban a napégés áldozata lehet, ezért meg kell találni a középutat, ami sok esetben egyáltalán nem könnyű feladat.

 

 

 

 Napon fejlődő egészséges fürt.

 

Az erős meleg ellenére nem zsendül a szőlő olyan gyorsan, mint azt az időjárás indokolná, vagy ahogy azt ebben az időszakban az elmúlt években tapasztaltuk.

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása továbbra is állt.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a nagy, 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

 


 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen  kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 

 

 

Az elmúlt hetekben tapasztalható erős UV-sugárzások miatt, több helyen, erős égési-perzselési tünetek keletkeztek a bogyókon. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékba tartani. Az elkövetkező hetekben ezek a tünetek valószínűleg fokozódni fognak. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek.

 

 


 

A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

 

 

 

 

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara). Az Actara, mint a leghatásosabb készítmény, méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

 

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. 

Amerikai lepkekabóca

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek.

Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül az Actara kiemelkedően hatékony ez ellen a kabócafaj ellen is.


 

 

     A meteorológiai állomások által mért adatok

    

 

 07.17-23.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

27,4

0

 Iván-völgy

27,3

0

 Bati-kereszt      

27,4

0

 Kajmád   

27,4

0

 Görögszó  

27,5

0

 Bátaszék  

27,6

0

 Paks  

27,3

0

 Bonyhád     

27,3

0

 

 

Július 26-ig (vasárnap) erős kánikulára, csütörtök estig csak ritka, csütörtök éjszakától viszont gyakori esőre számíthatunk. 26-án hajnalban valószínűleg hidegfront érkezik. (heves zivatarok, viharos szél, kb. 9 fokos, átmeneti enyhülés) 29. szerdától ismét kánikulára van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec Pro

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Pergado Cu

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.